Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena „Šarena zbirka malih misionara, velikih umjetnika“

Zagreb (IKA)

Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj objavila je „Šarenu zbirku malih misionara, velikih umjetnika“ na hrvatskom i talijanskom jeziku u kojoj su prikupljeni dječji radovi o tome što za njih znači da je Djelo svetog djetinjstva 'papinsko'.

U povodu 180. obljetnice osnutka Djela sv. djetinjstva (1843.) te 100. obljetnice otkad je ono uzdignuto na razinu papinskoga (1922.), Međunarodno tajništvo Papinskog djela svetog djetinjstva u Rimu raspisalo je natječaj za djecu i mlade u kojem ih je pozvalo da likovnom tehnikom i kratkim opisom svojeg rada izraze što za njih znači da je Djelo svetog djetinjstva ‘papinsko’. Natječaj je bio raspisan na način da svaka nacionalna uprava Papinskih misijskih djela organizira isti natječaj na nacionalnoj razini, a potom pobjednički rad pošalje Međunarodnomu tajništvu, koje će sve pobjedničke radove prikupiti u jednu zbirku. Na natječaj u Hrvatskoj, koji je objavljen 15. veljače i koji je trajao do 15. ožujka pod nazivom „Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike“, prijavila se jedna gimnazija, 18 osnovnih škola, dva dječja vrtića te šestero pojedinačne djece.

Vidjevši koliko se djece odazvalo na natječaj i kako su pristigli radovi lijepi i poticajni, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj odlučila je prikupiti ih u jednu zbirku, kao trajan spomen na te dvije velike obljetnice Djela svetog djetinjstva, ali i kao priznanje sudionicima, koji su, uključivši se u natječaj, pokazali da žele razvijati od Boga dobivene talente, po kojima također mogu pridonijeti širenju misijske svijesti u svijetu. Zbirka sadrži likovne radove pristigle poštom, njih 166, podijeljenih po dobnim skupinama. Većina od njih popraćena je tekstovnim objašnjenjem autora, kako je bilo i navedeno u pozivu na natječaj.

O isprepletenosti umjetničkog izražavanja, duhovnosti i svetosti u svojem osvrtu na dječje radove progovorila je sakralna umjetnica Iris Mihatov Miočić, naglasivši da su upravo dječja srca sposobna izraziti ono bitno, što odraslima često izmiče. Djeca su ona koja u svojoj nevinosti i jednostavnosti svijet vide onakvim kakav bi on uistinu trebao biti – ispunjen ljubavlju, dobrotom, toplinom, ljepotom, jednakošću, pravednošću i međusobnim dijeljenjem.

Zbirku je uredila s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela, u suradnji s Vlatkom Bakran Burić i s. Vinkom Marović, FDC.