Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica mučeničke smrti svećenika Ivana Grgića

Ravska (IKA/KTA)

U brdskoj siromašnoj župi Ravska, na mjestu pogibije kod rudnika Ljubija obilježena je u subotu 9. studenoga 27. obljetnica mučeničke smrti mladog župnika Ivana Grgića.

Vlč. Grgić je u noći između 7. i 8. studenoga 1992. nasilno odveden iz župne kuće na rub svoje župe i na „kipama“ rudnika Ljubija mučen i ubijen. U njega je ispaljeno pedeset hitaca.

Pred metalnim križem na kojem stoji natpis: „Ljubav je jača od smrti“ banjolučki biskup Franjo Komarica u pratnji sadašnjeg upravitelja župe Ravska vlč. Zlatka Matića te još nekoliko svećenika okupljene domaće vjernike, rodbinu pok. svećenika, 40-ak vjernika koji su došli organiziranim prijevozom iz Zagreba, te skupinom mladih pristiglih iz Banje Luke, podsjetio što se na tom mjestu dogodilo i kako je to „mjesto istine“ često posjećivano od strane vjernika. Zatim je zapalio svijeće i izmolio prigodne molitve.

Nakon toga su se uputili vozilima do župne crkve Sv. Ivana Krstitelja gdje su sudjelovali u pobožnosti križnog puta koji je predvodio biskup Komarica, zajedno sa župnikom i dekanom prijedorskim preč. mr. Markom Vidovićem i župnikom i gvardijanom petrićevačkim fra Domagojem Šimićem.

Biskup Komarica zatim je predvodio misu u koncelebraciji osmorice svećenika i sudjelovanju stotinjak vjernika. U homiliji biskup je govorio o fatalnim posljedicama preziranja Boga i odbacivanja njegovih zapovijedi. Citirao je službene crkvene dokumente II. vatikanskog koncila o zajedništvu svih članova Crkve, putujuće, trpeće i proslavljene. Ukazao je na značaj, svrhu i smisao ljudskog života na zemlji, koji se sastoji u upućenosti na život vječni, koji je Isus Krist zajamčio svojom žrtvom na križu i slavnim uskrsnućem. Protumačio je jedinstvenu vrijednost Kristove žrtve te vrijednost svake žrtve koja je podnesena iz ljubavi prema Kristu i u zalaganju oko izgradnje Kristova kraljevstva na zemlji.

Kršćanin ne smije stvarati kompromise između dobra i zla, istine i laži, pravednosti i nepravednosti, ljubavi i mržnje, Boga i đavla, upozorio je biskup Komarica.

Govoreći o ubijenom župniku Grgiću, biskup je istaknuo njegovu istinsku ljubav koju je kao svećenik, „vjeran svome obećanju na svećeničkom ređenju“, njegovao prema Bogu i svojim župljanima za koje je položio i svoj život. Potaknuo je osobito domaće vjernike da se molitvom preporučuju zaštiti i zagovoru svome župniku Grgiću koji je zasigurno „kandidat za oltar“ tj. za pokretanje crkvenog procesa za njegovo proglašenjem svetim.

Pjevanje su predvodili studeni iz župe Petrićevac. Vlč. Matić, koji je župnik i susjedne župe Ljubija, zahvalio je svima na njihovu molitvenom sudjelovanju. Nakon mise uslijedila je „gozba ljubavi“ za sve prisutne, koju je pripremio župnik Matić zajedno sa župljanima Ravske.

Ivan Grgić rođen je 1962. u baranjskoj župi Duboševica, od roditelja doseljenih iz Kotor Varoša. Kao kandidat Banjolučke biskupije završio je gimnaziju u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, teološke studije na VVTŠ-u u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1987. godine. Bio je kapelan u Banjoj Luci i Šimićima, te od 1988. u župi Ravska, gdje je i ubijen 8. studenoga 1992. O njemu je godine 2012. dr. Anto Orlovac napisao knjigu „Plamteća zvijezda u noći mržnje“.