Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava

Sibinje (IKA)

Mještani Sibinja, Odvoraca i okolnih sela Slavonskoga Broda i ove su se godine 19. veljače prisjetili svojih hrabrih sumještana, osmorice seljaka iz odvoračkih sela: Stjepana Gunčevića, Antuna Ercegovića, Mate Pejića, Đuke Štimca, Petra Topalovića, Ivana Jankovića, Ivana Katalinića i Antuna Perkovića.

Njih su 19. veljače 1935. u Sibinju ubili jugoslavenski žandari, jer su zbog svojih domoljubnih ideja krenuli u prosvjede protiv represije velikosrpskog režima. Bila je to 84. obljetnica stradanja Sibinsjkih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost.

Upravo iz tog razloga Općina Sibinj kao i osnovna škola „Sibinjskih žrtava“ 19. veljače slave svoj dan. Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća u dvorani OŠ i polaganja vijenaca kod spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja slavljena je misa zadušnica za sve poginule iz te župe. Uz domaćeg župnika Tomislava Vlaovića i župnika iz Slobodnice Peru Stanića misu zadušnicu predvodio je Anto Pavlović, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Župnik Vlaović na početku mise pročitao je imena osmorice sibinjskih seljaka pobijenih 19. veljače 1935. kao i imena 24 branitelja te župe koji su poginuli u Domovinskom ratu.

„Hrvatska je preboljela tisuće u tisuće rana, nadživjela torture, progone, ratne prijetnje, mnoge smrtne opasnosti jer se nad grobovima tolikih mučenika nastavlja povijesni hod samostalne Hrvatske, kako piše na spomeniku sibinjskih žrtava u Jakačini Maloj: ‘Krv mučenika, sjeme slobode’. Danas, 84 godine poslije, mi molimo Requiem – Pokoj vječni njima i svima koju su pali za Hrvatsku“, rekao je na početku mise vlč. Pavlović.

Homiliju je temeljio na zapisima nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca o sibinjskim žrtvama i misama zadušnicama služenih za njih u crkvama Zagrebačke nadbiskupije u veljači i ožujku 1935. godine. Naglasio je kako je nadbiskup Stepinac za događaje u Sibinju jasno naveo uzrok: samovolju žandara i neravnopravnost naroda te je dopustio služenje mise zadušnice za ubijene seljake, što je ogorčilo nositelje tadašnje vlasti.

„Premda sam nije poticao služenje misa zadušnica za sibinjske žrtve, nadbiskup Stepinac odobrio ih je, što je tada bila izuzetno hrabra odluka, koja mu je priskrbila teške osude nositelja vlasti. To je samo jedan od primjera, ali vrlo važnih primjera, kojim je mladi nadbiskup pokazao da je on osobno, a preko njega i Katolička Crkva, u obrani hrvatske nacionalne svijesti vrlo važan stup hrvatskog naroda, njegova nacionalnoga i vjerskog identiteta naspram velikosrpskog presizanja, koje je režim provodio pod krinkom jugoslavenskog unitarizma“, ustvrdio je propovjednik.

Dodao je kako je u 42 zagrebačke župe služena misa za sibinsjke žrtve, na kojima je sudjelovalo 20.000 vjernika od čega samo u zagrebačkoj katedrali oko 7000 te je sve proteklo mirno bez izgreda.

Propovjednik je napomenuo kako, premda su se prilike u Hrvatskoj promijenile, neki svjetski moćnici još uvijek dijele lekcije i pouke kako se moramo ponašati, ponavljajući i dalje optužbe o hrvatskoj krivnji i genocidnosti.

„Hrvatski narod spada u najocrnjenije narode svijeta premda to nije ničim zaslužio. Poklonimo se danas svima koji su pali braneći domovinu, kroz svu povijest od stoljeća sedmog do Domovinskog rata. Poklonimo se i onima koji danas podnose siromaštvo, nezaposlenost, nepravde, podnose izdaje prodanih duša, trpe lekcije velikih sila koje nam žele uništiti rodoljubivi ponos i domovinsku sreću. Stojmo uspravno i neustrašivo pred svakim silnicima svijeta, pred svim nepravdama koje vidimo da se događaju i ponavljaju. Napajajmo se hrabrošću naših žrtava mučenika. Krv mučenika sjeme je slobode. Kršćani bi dodali: Krv mučenika sjeme je novih kršćana.“

Poslije mise predstavnici društveno-političke vlasti i udruga položili su vijence i zapalili lampione kod spomen obilježja Sibinjskih žrtava.

Program 84. obljetnice stradanja Sibinjskih žrtava, Dan općine i Dan škole započeo je u petak 15. veljače humanitarnim koncertom u dvorani škole gdje su uz Matu Bulića nastupili KUD Tomislav iz Sibinja, KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca, KUD Šokica iz Slobodnice i HKUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda.

Subota 16. veljače bio je sportski dan u kojem su sudjelovali nastupili učenici OŠ Blage Zadre iz Vukovara i učenici OŠ Sibinjske žrtve. U nedjelju 17. veljače održan je memorijalni polumaraton „Putevima sibinjskih žrtava“, koji su u spomen na svoje poginule sumještana, po nimalo lakom terenu, i osamnaest kilometara istrčali mnogobrojni sudionici. Start je i ove godine bio u Jakačini Maloj, gdje su uza spomenik položili cvijeće i zapalili svijeće, a potom stazom koja je vodila preko Grgurevića, Bilica, Grižića, Krajačića, Starog Slatinika i Gornjih Andrijevaca sve do središta Sibinja, uz odavanje počasti Sibinjskim žrtvama, ali i stradalima u Domovinskom ratu.

U ponedjeljak 18. veljače u zgradi općinske uprave održana je tribina na kojoj je svjedočio i svoju knjigu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, predstavio hrvatski branitelj Vilim Karlović.

Ključne riječi:
sibinjske žrtve spomen