Budi dio naše mreže
Izbornik

Obnovljena dva oltara u župnoj crkvi u Švici

Otočac (IKA)

U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Švici u Otočcu, 4. travnja 2023. dovršeno je postavljanje dvaju obnovljenih pokrajnjih oltara.

Obnovljeni su oltari sv. Florijana i sv. Antuna Padovanskog koji se nalaze lijevo i desno od slavoluka. Crkva u Švici bila je teško oštećena u rujnu 1991. godine, kada je iz zrakoplova JNA na nju ispaljena raketa. Oltari su bili gotovo uništeni, a župnik Rajković je njihove dijelove spremio u garažu. Nakon Domovinskog rata crkva je obnovljena, ali stari oltari nisu vraćeni. Jedino je slika sv. Ivana Krstitelja sa stradalog glavnog oltara obješena na zid u svetištu.

Prošle godine Grad Otočac osigurao je 100 tisuća kuna za potrebe daljnje obnove crkve. Tako je uz zamjenu stolarije i uređenje okoliša na red došla i obnova dvaju pokrajnjih oltara i nekadašnjeg glavnog oltara. Obnova je počela još dok je župnik bio vlč. Mile Rajković koji je umirovljen 2022. kada je excurrendo župnim upraviteljem imenovan mons. Marinko Miličević, a župnim vikarom don Anđelko Kaćunko koji su nastavili započeti projekt.

Stolarska radionica „Majstorina“ Mladena Cvitkovića rekonstruirala je pokrajnje oltare na temelju sačuvanih propalih dijelova i fotografija, a zidar Darko Mlinarić ponovno je podignuo kameno postolje na koje su postavljeni drveni retabli i prethodno restaurirane slike sv. Antuna i sv. Florijana.

Glavni oltar sv. Ivana Krstitelja trebao bi biti postavljen do župne svetkovine 24. lipnja, objavljeno je u tiskanom izdanju Novog lista od 19. travnja.