Budi dio naše mreže
Izbornik

Odana počast žrtvama Veleprometa

Vukovar (IKA)

Misom u hangaru Veleprometa u srijedu 20. studenoga odana je počast žrtvama srpskih koncentracijskih logora.

U rujnu 1991. godine, kada je agresor okupirao dio vukovarske gradske četvrti Sajmište, skladišni prostori Veleprometa pretvoreni su u sabirni centar i logor za tisuće branitelja i civila. Kroz logor je tijekom rata prošlo oko 10.000 ljudi.

Misu na tom mjestu stradanja predvodio je župnik župe Kraljice mučenika vlč. Zvonimir Martinović. U koncelebraciji je bio vukovarski dekan i gvardijan fra Ivica Jagodić, a pjevanje su zajedno animirali zborovi vukovarskih župa.

Vukovar, 20.11.2019. – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen-ploče žrtvama Veleprometa u srijedu su brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u tom koncentracijskom logoru JNA i srpskih postrojbi, kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila. Misu je predvodio vlč. Zvonimir Martinović.
foto HINA/ ua

U propovijedi, promišljajući pred okupljenim mnoštvom o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, vlč. Martinović je, između ostaloga rekao: “I zato me nemoj pitati o Vukovaru ako ne smatraš herojima one koji su pali za njegovu slobodu, nemoj me pitati o Vukovaru ako ne smatraš velikima one koji su zatvoreni i mučeni zbog svojih stavova, nacionalnosti, vjere, ideala u koje su vjerovali, koji su u tvoju i moju slobodu ugradili svoju patnju ili svoj život. A kako drugačije nego herojima i velikima nazvati sve one koji su svoj ‘danas’ žrtvovali da bismo mi imali svoj ‘danas’ i svoje ‘sutra’. I zato sanjam Hrvatsku koja se ne skriva u studenoj magli zaborava”.