Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 18. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije

Žepče (IKA)

Predstavnici Hrvatske salezijanske provincije sastali su se u pouskrsnom tjednu na 18. redoviti sabor Hrvatske salezijanske provincije koji je trajao od 18. do 21. travnja u Žepču, u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz Hrvatske salezijanske provincije.

Na Saboru je sudjelovalo 26 sabornika iz salezijanskih prisutnoti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i jedan predstavnik salezijanaca iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj i jedan predstavnik mlade braće laika. U uvodnom dijelu pri otvorenju sabora sudjelovali su i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, salezijanska suradnica Sanja Ilić te mjesni župnik vlč. Predrag Stojčević i njegov kapelan vlč. Štefan Marković.

Na početku rada sabornici su obavili duhovnu obnovu u koju ih je na daljinu uveo isusovac pater Hrvoje Mravak iz Splita. On je govorio o zajedništvu te o osobnom i duhovnom razlučivanju u redovničkom životu. Pozvao je sabornike da se, imajući u vidu osobnu prošlost i sadašnjost kao i stvarnost Provincije, zapitaju što bi se uz Božju pomoć moglo poboljšati.

U daljnjem radu, potaknuti osobnim razmišljanjem i radom u skupinama te provincijalovim izvješćem o životu i radu u Provinciji tijekom posljednjeg trogodišta, kao i smjernicama vrhovnog poglavara Salezijanske družbes, sabornici su raspravljali osobito o nekim izabranim stvarnostima u Provinciji, kao što su: pastoral mladih, početni i trajni odgoj i obrazovanje, društvene komunikacije, Salezijanska obitelj i ekonomija.

Ujedno su predložili neke izmjene u provincijalnom direktoriju, sukladno vremenu i situaciji u kojoj žive i rade. Sabor je završio zajedničkim euharistijskim slavljem u kapelici Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ u Žepču u četvrtak 21. travnja.

Inače, ovo je prvi put da je sabor održan izvan Republike Hrvatske. Za to je postojalo nekoliko razloga. Naime, u svijetu djeluje 14 000 salezijanaca koji su raspoređeni u provincije, koje često obuhvaćaju više država. Tako salezijanci iz Hrvatske salezijanske provincije, osim u Hrvatskoj, imaju i jednu prisutnost u Bosni i Hercegovini, u Žepču. Tu se nalazi Katolički školski centar „Don Bosco“ u okviru kojega djeluju gimnazija i tehnička škola te oratorij i učenički dom. Nedavno je proslavljeno i prvih 25 godina djelovanja salezijanaca u Žepču.

Održavanjem provincijalnog sabora u Žepču htjelo se posvijestiti važnost te prisutnosti, ali i zahvaliti i Bogu i ljudima, kao i svoj braći salezijancima koji su dali svoj doprinos prisutnosti salezijanske karizme i don Boscovog preventivnog sustava u Žepču.