Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan adventski duhovno-kreativni susret za žene

Omišalj (IKA)

Radionica za žene duhovno-kreativnog karaktera održana je u prvom tjednu adventa u omišaljskoj Vijećnici.

Glavni cilj susreta je duhovna priprava za vrijeme koje dolazi kroz pjesmu, molitvu i konkretan rad. Žene i djevojke su tom prilikom mogle poslušati katehezu, čuti nekoliko poticajnih svjedočanstava, te izraditi svoj adventski vijenac i kalendar s porukama za svaki dan adventa, koje su nadahnute vjerom i pozivom na promjenu.

Prvi dio susreta bio je obilježen promišljanjem o življenju i svjedočenju vjere u svakodnevnom životu. Dvije župljanke su podijelile svoje iskustvo života i djelovanja u okolini u kojoj žive. Sandra Justinić je okupljenima približila djelovanje župnog zbora koji njeguje tradiciju i liturgijsko pjevanje. Istaknula je činjenicu da svoje talente rado dijeli u takvom obliku služenja i da osjeća radost u molitvi kroz pjesmu.

Jelena Paulin govorila je o iskustvu života, molitve i pouzdanja u Boga u višečlanoj obitelji. Iznijela je svoje svakodnevne radosti, poteškoće i izazove u konkretnom življenju vjere unutar obitelji. Naglasila je koliko joj odnos s Gospodinom pomaže u životnim izazovima i na koji način vodi svoju djecu u vjeri.

Sudionice susreta promišljanje su nastavile katehezom vjeroučiteljice Maje Šimičić Roksandić. Govorila je o temi priprave, bdjenja i duhovnog ratovanja u današnjem vremenu i društvu. Istaknula je važnost dubljeg ulaženja u stvarnost u sebi i oko sebe kako bi se što bolje mogli pripremiti za blagdan Božića, ali i naučiti nositi se sa svakodnevnim napastima i borbama u koje je čovjek „bačen“.

Uslijedila je izrada adventskih vijenaca i slaganje poruka koje će podsjećati na izrečeno i doživljeno u svakom danu do Božića. Poruke su nadahnute kršćanskom duhovnošću i imaju temelje u Bibliji i životima svetaca.

Susret je glazbeno animirala Sanja Bjelobradić.

Idejni začetnik i organizator ovakvih susreta, vjeroučiteljica  Šimičić Roksandić istaknula je da je ljubav kreativna i „uvijek nađe put kako da stavi naglasak na ono bitno te na nove načine progovara o vječnim istinama. Svaka zanimljiva aktivnost ili ideja može biti prilika za evangelizaciju. Bog je blizu i prisutan je u našim svakodnevnim aktivnostima, te ga tamo treba i tražiti i dati mu njegovo mjesto. Koristim ovakve susrete kao prigodu da vratimo u ovo adventsko vrijeme pažnju na Slavljenika čiji rođendan iščekujemo“, kazala je.

Ključne riječi:
Advent susret žene