Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zene

Papa: Nismo dovoljno slušali glasove žena u Crkvi

Prijevod predgovora pape Franje u knjizi „Smaschilizzare la Chiesa“? („Demaskulizacija Crkve“?) – djelu koje je kritički osvrt o „načelima“ Hansa Ursa von Balthasara (Edizioni Paoline, 2024.), a u kojem se nalaze doprinosi troje teologa, salezijanske redovnice Linde Pocher, Lucije Vantini i don Luce Castiglionija – objavio je u srijedu, 7. veljače 2024. Vatican News.

U Đakovu održane duhovne vježbe za žene

„Budi kadionica“ bila je tema duhovnih vježbi za žene, koje su održane od 12. do 14. siječnja u samostanskoj kući Betanija u Đakovu, u organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Razgovor nadbiskupa Kutleše za Hrvatski radio: „Ljudi su gladni duhovnosti“

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup i metropolit, član Dikasterija Svete Stolice za biskupe, mons. Dražen Kutleša nakon osam mjeseci, koliko je na čelu najbrojnije katoličke nadbiskupije u Hrvatskoj, u intervjuu za emisiju „Susret u dijalogu“ Hrvatskoga radija urednice Blaženke Jančić, govorio je o životu Crkve zagrebačke, izazovima s kojima se danas susreću vjernici te drugim aktualnim temama.

Papa primio žene koje su napustile mafiju

Papa Franjo primio je u audijenciju u ponedjeljak 30. listopada skupinu žena koje su odlučile promijeniti život i napustiti kontekst pokvaren mafijaškim kriminalom u kojemu su rođene i odrasle. Na audijenciju ih je dopratio don Luigi Ciotti, utemeljitelj udruge „Slobodna“ (Libera).

Kardinal Kasper poziva na više prostora za žene u Crkvi

Kardinal Walter Kasper zalaže se za jačanje uloge žene u Crkvi. Devedesetogodišnji kardinal u intervjuu za talijanske novine „Il Piccolo“ u utorak 24. listopada je rekao: „Danas je dužnost dati ženama više prostora u Crkvi, one moraju biti uključene na odgovorne položaje“, izvijestila je KNA.

Biskup Palić: Crkve u BiH i Hrvatskoj žive od žena, to moramo priznati

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj sudjelovao je na XVI. redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode u Vatikanu. Tom je prilikom dao intervju za Vatican News, u kojem je među ostalim govorio o ulozi žena u Crkvi. Osvrnuo se i na tenzije u BiH poručivši da je opasno da se predstavnici vjerskih zajednica uključuju u politička zbivanja. Intervju prenosimo u cijelosti.

1 2 3 6