Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan „Dan obitelji“

Đakovo (IKA)

„Krunica – vez obitelji“ bila je tema drugoga „Dana obitelji“ koji je u nedjelju, 10. listopada organizirao Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu.

Okupilo se dvadesetak obitelji iz Slavonije, ali i šireg područja (Zagreb, Sisak, Pleternica, Požega, Osijek, Vukovar, Nuštar, Bošnjaci, Gundinci, Đakovo) sa 43 djece.

Susret je počeo  euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Vinko Zec. U propovijedi vlč. Zec istaknuo je obiteljsku krunicu kao najvažniju molitvu nakon euharistije. Ona je, kazao je vlč. Zec, najmoćnije oružje u borbi sa svakim zlom. Nakon pričesti, animatorice iz Siska uprizorile su otajstva radosne krunice, a na kraju prikaza – prikazale su Mariju koja prema svima pruža veliku krunicu i time obiteljima poručile da krunicu prime i često mole. Nakon mise slijedio je pojedinačni blagoslov obitelji. Svaka obitelj dobila je na dar krunicu i obiteljski molitvenik.

Poslije kratke okrepe, roditelji su u Centru Amadea imali predavanje koje je održala s. Paskala Križan. Djeca su za to vrijeme imala radionice koje je po grupama vodila Katarina Ralbovsky zajedno s animatorima. Osim zajedničkih igara i plesa, jedan od zadataka bio je da svako dijete napiše svoje ime i molitvicu na jedan krug koji je predstavljao zrnce krunice, od čega je na zidu načinjena velika krunica.

Kada su se roditelji vratili s predavanja, zajedno s djecom, a predvođeni animatorima, obilazili su različita mjesta na kojima su organizirane razne aktivnosti. Tako su se u kapelicu došli pokloniti Gospodinu, predati mu svakog člana svoje obitelji i preporučiti se Mariji u zagovor; na drugom mjestu bila je okrepa palačinkama; na trećem okvir za fotografiranje pojedine obitelji; na četvrtom su roditelji razgledavali na zidu veliku krunicu u koju su njihova djeca upisala svoje ime, a također su se obitelji međusobno natjecale u igri, dok su na petom mjestu djeca lopticom gađala plišane igračke koje bi zatim, ako ih pogode, dobili.

Za kraj susreta, okupili su se svi oko Gospinog kipa na molitvu krunice. Svaka obitelj dolazila je pojedinačno kleknuti pred lik Gospe i izmoliti dio desetice.