Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan dječji folklorni festival hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

Mülheim na Majni (IKA)

Trideseti Hrvatski folklorni festival na kojem je sudjelovalo trinaest dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj održan je u subotu, 20. travnja 2024. u Mülheimu na Majni.

Folklorno bogatstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine njeguje se generacijama u hrvatskome narodu. Očuvanju kulturne tradicije pridonose i Hrvati izvan domovine. Hrvatski dušobrižnički ured za Hrvate u Njemačkoj trideset godina pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta kroz folklorni izričaj, organizirajući naizmjenično svake godine folklorni festival odraslih i djece iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u kojima se voditelji folklornih skupina trude prenijeti stoljetno kulturno blago na sve generacije Hrvata u Njemačkoj, posebno se posvećujući onim najmlađima kojima je sudjelovanje u učenju hrvatskih narodnih plesova i pjesama često prvi doticaj s tradicijom Domovine.

Ovogodišnji Dječji folklorni festival, okupio je više od petsto sudionika iz trinaest hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Festival je počeo službom riječi koju je predslavio vlč. Ivica Komadina, delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj. Nakon intoniranja hrvatske himne koju su otpjevale sestre Magdalena i Gabrijela Radoš, vlč. Komadina je službeno otvorio Festival izrazivši radost što hrvatske katoličke misije i zajednice u Njemačkoj uz duhovnu skrb za hrvatske vjernike, njeguju i podržavaju očuvanju hrvatske kulturne tradicije, pritom posebno zahvalivši voditeljima folklornih skupina te djeci koja su se pripremala za sudjelovanje na folklornom festivalu.

Djeca su na Festivalu prikazala svu ljepotu plesova i pjesama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mozaik plesova i pjesama iz Posavine, Međimurja, Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i Zagorja, uz sav raskoš i boje narodnih nošnji, pokazao je bogatu folklornu riznicu hrvatskoga naroda, a koja se čuva i njeguje i kod najmlađih naraštaja.

Nastupe folklornih skupina pratilo je stručno prosudbeno povjerenstvo koje su činili Vidoslav Bagur, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora i Iva Cvetko, koreografkinja i stručna voditeljica Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Povjerenstvo je voditeljima prenijelo svoje stručno mišljenje o nastupima dječjih folklornih skupina i dalo korisne savjete za daljnje vođenje folklornih aktivnosti u svojim misijama i zajednicama.

Nakon nastupa svih folklornih skupina, zajedničko druženje djece je nastavljeno uz pjesmu i ples, praćeni zvukovima tamburaškog sastava iz Hrvatske katoličke zajednice Villingen-Schwenningen. Program tridesetog Hrvatskog folklornog festivala je vodila Gabriela Grgić. Na festivalu su nastupale folklorne skupine iz HKM-a Augsburg, HKŽ-a München, HKZ-a Mainz, HKM-a Wuppertal, HKM-a Duisburg, HKZ-a Sindelfingen, HKZ-a Villingen-Schwenningen, HKŽ-a Rosenheim, HKZ-a Stuttgart-Bad Cannstatt, HKZ-a Offenbach, HKŽ-a Wiesbaden, HKŽ-a Main Taunus/Hochtaunus i HKM-a Düsseldorf.