Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan drugi susret programa priprave za službu lektora u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zagreb (IKA)

Održan drugi susret programa priprave za službu lektora u župama Zagrebačke nadbiskupije održan je u subotu, 27. veljače, u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestila je na svojoj stranici Zagrebačka nadbiskupija.

Program organizira Nadbiskupijski pastoralni institut na prijedlog zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška o spomenu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima.

Na početku drugog dijela priprave sudionike je pozdravio dr. sc. Jakov Rađa, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, istaknuvši da se drugi susret formacije odvija uoči druge korizmene nedjelje u kojoj se Isus svojim učenicima ukazuje u društvu Mojsija i Ilije koji su slika Pisama koja zrače Kristovom svjetlošću, a koju lektori svojom službom navještaju.

Prvo predavanje održao je pročelnik Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fra Ante Crnčević o temi „Božja riječ u liturgiji“. Prof. Crnčević sudionicima je govorio o ustroju liturgije Riječi i njezinom teološkom značenju i o jedinstvu liturgijskog čina (službe Riječi i euharistijske službe), te je sudionike upoznao s Redom čitanja i Lekcionarom.

Drugo predavanje održao je vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije liturgičar Tomislav Hačko. Sudionicima je u predstavio obred postavljanja u službu lektora.

Susret je predavanjem o temi „Formacija lektora“ zaključio asistent na Katedri liturgike KBF-a Sveučilišta u Zagrebu Milan Dančuo. Pojasnio je temu prikladnosti za službu lektora, odnosno duhovnu, biblijsku i liturgijsku izgradnju, te je sudionicima dao nekoliko tehničkih uputa i praktičnih savjeta za vršenje službe lektora.

Na drugom dijelu programa priprave za službu lektora sudjelovalo je 38 od 55 prijavljenih vjernika-laika iz 20 župa Zagrebačke nadbiskupije uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Posljednji dio programa održat će se u subotu 8. svibnja 2021.