Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan formativni susret – „Bračnim darivanjem do raja“ u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Otvoreni formativni susret Obiteljske zajednice Župe Duha Svetoga, održan je u utorak, 5. prosinca u dvorani Don Petra Šimića pokraj crkve Svete Mati Slobode u Zagrebu. O temi „Bračnim darivanjem do raja“ govorila je savjetnica za plodnost Ivana Zečević, don David Leskovar, SDB te bračni parovi.

Susret je započeo kratkom molitvom i pjesmom slavljenja, a prvi govornik bio je don David Leskovar koji je održao opsežno predavanje iznoseći i tumačeći crkveni nauk o spolnosti pozivajući se na Katekizam Katoličke Crkve i svetopisamske tekstove te teologiju tijela sv. pape Ivana Pavla II.

Don David Leskovar započeo je svoje predavanje naglasivši da nas je “Bog stvorio na svoju sliku i priliku, ali kao da smo odrastali razmišljanjem da je sve ono vezano uz tijelo prljavo, grješno, nešto što zaslužuje sram pa čak i u braku. No, moramo priznati da je svatko od nas ranjen na tom području. Večeras sam ovdje sam da raskrinkam tu laž. A ta laž je da ideje kako su naša tijela loša, a naša spolnost nešto prljavo i grješno zapravo su laži koje dolaze iz dna pakla. Onaj koji ne može smisliti naše tijelo i spolnost je onaj koji nema tijela, to je Sotona, neprijatelj i na tom nas osjetljivom području najviše napada. Napada nas na tom području jer nas želi držati dalje od Božjeg plana koji je Bog imao za našu seksualnost, spolnost, za brak”, rekao je don Leskovar te se u nastavku osvrnuo na prvu Božju zapovijed koja glasi “plodite se i množite!” Isus kasnije sve to podiže na razinu sakramenta. Vi znate, bolje od mene da se ženidba sklapa pred oltarom u jednom trenu svog života, ali brak još nije do kraja sklopljen dok se nije dogodio prvi spolni čin u braku. Tek tada su muž i žena u braku, tek tada je brak sklopljen”.

U nastavku se osvrnuo na važnost bračne čistoće. “Čistoća je, kaže Katekizam Katoličke Crkve, vrlina koja oslobađa sve naše seksualne misli, želje i ponašanja od sebičnosti i usmjerava ih prema istini autentične ljubavi. Svatko od nas pozvan je živjeti čistoću na svoj način, na način na koji živi svoj stalež. Živjeti u braku čistoću znači da svaki spolni čin mora biti iskreni izričaj bračnoga predanja. Bračni čin je prekrasan i svet, a s druge strane, zbog naše pale naravi, taj čin može postati grješna prilika, nešto što te udaljava od Boga. Papa kaže da nas jedino Krist može naučiti iskreno ljubiti”, primijetio je Leskovar te naglasio četiri dimenzije ljubavi koje nam je Krist pokazao. “Ta ljubav je potpuna, zatim nas je ljubio slobodno, treće, ljubio nas je vjerno i naposljetku, Krist nas je ljubio plodno”, rekao je don Leskovar.

“Teologija tijela, nauk Katoličke Crkve o spolnosti nije upiranje prstom u nekoga. Vjerujemo u Spasitelja koji poznaje naše padove i borbe, ali Isus je strpljiv s nama. Ne zaboravimo da imamo strpljivog i dobrog Boga koji nas preko bračnog odnosa želi više privesti sebi”, zaključio je don David Leskovar.

Nakon prvog govornika, svoja svjedočanstva podijelila su tri bračna para u tri različite faze braka, a naposljetku se okupljenima obratila Ivana Zečević, savjetnica za plodnost koja je naglasila da je prirodno planiranje obitelji, unatoč podijeljenim mišljenjima i obeshrabrujućim stavovima kako to nema smisla i rezultata, itekako moguće.

“Prirodno planiranje je moguće i sigurno, ali potrebni su određeni koraci da jedan bračni par napravi kako bi prirodno planiranje bilo uspješno. Bračno darivanje veliki je dar, i mnogi bračni parovi žele se međusobno darivati, ali imaju poteškoće s tim na koji način će oni prirodno regulirati svoju plodnost jer imaju nepovjerenje prema prirodnim metodama plodnosti”, rekla je Zečević te ponudila nekoliko smjernica koje mogu pomoći bračnom paru da na jedan uspješan i kvalitetan način planira svoju obitelj.

“Potrebna je educiranost jednog para kako bi upoznali žensko tijelo i promjene koje se događaju unutar menstrualnog ciklusa i hormonskih promjena. Mi žene, a govorim to iz svojeg profesionalnog iskustva, jako malo znamo o funkcioniranju svojega tijela. Ovo je malo poticaj da svi razmislimo o tom pogledu, a naše muževe potičem da nam budu podrška na tom putu prirodnog planiranja obitelji”, naglasila je Zečević.

Na kraju je, govoreći o učinkovitosti planiranja trudnoće, ohrabrila okupljene naglasivši da “studije pokazuju da su prirodne metode 98 % učinkovite i zaista sigurne. Želim vas ohrabriti da vjerujete da je Bog nama darovao tijelo i prirodno planiranje kao prekrasan dar na način na koji možemo planirati svoju obitelj bilo da želimo postići ili odgađati svoju trudnoću. Potičem vas da postanete sukreatori u cijelom tom procesu vašeg obiteljskog života”, poručila je Ivana Zečević.

Foto: Dario Zürchauer// Ivana Zečević

Foto: Dario Zürchauer// Don David Leskovar

Foto: Dario Zürchauer// Formativni susret „Bračnim darivanjem do raja“