Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

Rim (IKA)

U Rimu je od 13. do 21. studenog održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda. Među više od 100 predstavnika zemalja širom svijeta, u ime OFS-a Hrvatske na Kapitulu su sudjelovala tri predstavnika: Ana Fruk, vijećnica u Predsjedništvu međunarodnog vijeća OFS-a, Goran Luketa, međunarodni vijećnik, te Marta Radoš, nacionalna povjerenica za formaciju.

Središnja tema Kapitula bila je „Animirati i voditi u duhu služenja“. Kroz razgovor u radnim skupinama sudionici su izmjenjivali iskustva o izazovima, potreba i stanjima nacionalnih bratstava. Na Kapitulu je obilježena i proslava 800 godina od nastanka pravila Memoriale propositi.

Posebna radost za sudionike Kapitula bila je audijencija s papom Franjom. Papa je članove Franjevačkog svjetovnog reda ohrabrio u življenju svojstvenih značajki njihova poziva i poslanja, te ih pozvao da budu muškarci i žene nade u konkretnim svakodnevnim situacijama, međuljudskim odnosima i društvenom zalaganju.

Tijekom Generalnog kapitula izabrano je novo Predsjedništvo međunarodnog vijeća OFS-a na razdoblje od šest godina (2021-2027). Tibor Kauser (OFS Mađarska) izabran je na drugi mandat za generalnog ministra, a Mary Stronach (OFS Sjedinjene Američke Države) izabran je za novu generalnu doministru.

Na Generalnom kapitulu bili su prisutni i generalni ministri Prvoga reda i Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Fra Amando Trujillo-Cano, generalni ministar TOR predvodio je misu kojom je započet Kapitul. Zatim je fra Michael Perry, bivši generalni ministar OFM-a, održao predavanje u kojem je progovorio o animiranju i vođenju u duhu služenja. Fra Massimo Fusarelli, generalni ministar OFM-a, predvodio je izbore, a potom i misu zahvalnicu u bazilici Sv. Sebastijana u Rimu. Osim njih, fra Roberto Genuin, generalni ministar OFMCap, i fra Carlos Trovarelli, generalni ministar OFMConv, predvodili su misna slavlja. Završnu misu slavio je mons. José Rodríguez Carballo, OFM, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, pod čiju nadležnost pripada Franjevački svjetovni red.

Generalni ministar Tibor Kauser u svom je izvješću istaknuo da je OFS prisutan u 112 zemalja, s oko 70 konstituiranih nacionalnih bratstava. “Imamo oko 180.000 braće i sestara koji su zavjetovali živjeti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista u Franjevačkom svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo“, rekao je.