Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan jubilarni 25. festival duhovne glazbe „Krapinafest“

Krapina (IKA)

U crkvi Sv. Katarine u Krapini u subotu 22. listopada održan je jubilarni 25. festival duhovne glazbe Krapinafest 2022.

Prije samog festivala u hodnicima samostana postavljena je izložba slika, plakata i uspomena s dosadašnjeg festivala. Svečano misno slavlje predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Isus pripovijeda da su dva čovjeka, farizej i carinik, došli u hram pomoliti se Bogu. Naizvan su se obojica molila, ali u stvarnosti molio se samo jedan; onaj drugi se hvalio! Nitko od nas nije automatski ni dobar ni loš; to se mjeri po vjeri i djelima, ali još više po unutarnjem stavu. Važno je stoga s kakvim unutarnjim raspoloženjem dolazimo pred Boga. Trebalo bi se ugledati u carinika: sebe, srce, savjest i cijeli život donijeti pred Boga iskreno i istinito, istaknuo je u homiliji provincijal Krišto.

Budući da festival nije natjecateljskog karaktera, svi izvođači bili su u opuštenoj atmosferi, pjevajući i svirajući u druženju s organizatorima i posjetiteljima cijelo poslijepodne, te uživali u obilasku grada i izložbi fotografija s dosadašnjih festivala. Nastupili su poznati izvođači moderne duhovne glazbe, umjetnici s kojima su članovi Zbora proteklih godina ostvarili dobru suradnju: Željka Marinović, Antonio Tkalec, Davor Terzić, Matija Antolić i band Živim te zborovi Kikići i Genijalci.

Čestitam svima onima koji su ovaj festival održavali, na njemu nastupali, i oni koji će s entuzijazmom festival održavati da i dalje okuplja”, rekao je fra Milan Krišto. U toj prigodi uručena su priznanja za doprinos promociji moderne duhovne glazbe i dugogodišnju podršku festivala.

Završnu pjesmu Krist na žalu zajedno su izveli svi sudionici ovogodišnjega 25. Krapinafesta. Organizatori festivala su Zajednica Bolji svijet i Franjevački samostan u Krapini, pokrovitelj Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda, a glavni medijski pokrovitelj Radio Kaj. Krapinafest medijski prate Hrvatski katolički radio, Radiopostaja Mir Međugorje, Radio Marija, Laudato.tv, Kajscena i Zagorski Radio.

Povijest franjevaca u Krapini je duga, velika i vrijedna, a seže u 1993. godinu te će se 2023. godine proslaviti 30 godina aktivnosti u okrilju Franjevačkog samostana u Krapini. Naime, 1993. godine najesen osnovan je Zbor mladih Krapina koji je pjevao i svirao na misama, pomagao franjevcima u različitim potrebama i koji je ubrzo imao i više od 50 članova te su iste godine započeli s božićnim koncertom Radujte se narodi koji se održava i do danas. Ubrzo je osnovana i FRAMA, franjevačka mladež koja je pokretač brojnih aktivnosti, humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina.

Osnivači i organizatori  festivala Ivan i Marija Benc uz podršku krapinskih franjevaca i tadašnje Frame pokrenuli su festival 1997. godine u crkvi Sv. Katarine, a od 1998. godine festival se održava u festivalskoj dvorani i u crkvi, te je do sada ugostio ponajbolja imena duhovne glazbe s područja Hrvatske ali inozemstva Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

“U ovih 25 godina nastupali su vokalni solisti, bendovi, zborovi mješoviti, zborovi mladih i oni dječji, vokalne grupe, klape i ansambli a ukupno je nastupilo više od 200 izvođača s oko 400 novih pjesama. Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva od kojih su mnoga ostala do danas. Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekad i dvostruki zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine. Svaki festival do sada imao je svoju specifičnost, naglasak, čak ponekad i geslo i nit vodilju ali ciljevi su isti od početaka modernom duhovnom glazbom pjevati Gospodinu Isusu, pjevati ljudima, činiti dobro dobrom glazbom, te promovirati suvremenu duhovnu glazbu”, ističe Ivan Benc, voditelj organizacije festivala.