Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan koncert u sklopu festivala "Organum Cibalae"

Otok (IKA)

U sklopu 5. Vinkovačkog orguljaškog festivala "Organum Cibalae" u Otoku je u ponedjeljak 2. rujna u crkvi Sv. Antuna Padovanskog održan orguljaški koncert na kojem su sudjelovali orguljaš Ivan Rakonca iz Đakova i sopranistica Ognjenka Havel, također iz Đakova.

Festival organizira Ogranak Matice hrvatske iz Vinkovaca, Ogranak Matice hrvatske iz Vukovara, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske te Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar. Program festivala održava se u Vinkovcima, Vukovaru i Otoku.

Župnik i dekan Otočkog dekanata, preč. Antun Knežević izrazio je dobrodošlicu izvođačima i gostima te rekao: “Orguljaški festival Organum Cibalae organizira se s ciljem da se u ovom našem slavonsko-srijemskom kraju, od Vukovara preko Vinkovaca do Otoka, izvuče iz zaborava orguljska glazba i da joj se pokloni zaslužena pozornost, te da se sve više ljubitelja glazbe, a i onih koji to do sada nisu bili, upozna sa zvukom orgulja koje je tradicija s pravom nazvala Kraljicom svih glazbala.“

Orguljaš Rakonca izveo je djela J. G. Walthera, B. Galuppia, J. Pachelbela, F. Durantea, C. Francka te J. S. Bacha i C. Balbastrea. Sopranistica O. Havel izvela je tri kompozicije: F. Durante – Vergrin tut amor; C. Franck – Panis Angelicus te J. S. Bach/Ch. Gounod – Ave Maria. Publika je pljeskom pozdravila izvođače, a domaćini su im uručili cvijeće i skromni dar kao znak zahvalnosti.

Sopranistica Ognjenka Havel rođena je 1977. godine u Đakovu, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Pjevanjem se bavi od djetinjstva – pjevala je u pjevačkom zboru pod ravnanjem s. Svjetlane Paljušević te sudjelovala i na pjevačkim natjecanjima. Bila je član Ženske klape “Panona”, a sada je član Mješovitog zbora Župe Dobrog Pastira u Đakovu.

Orguljaš Ivan Rakonca rođen je u Osijeku 1984. godine. U Đakovu je završio gimnaziju i diplomirao na KBF-u, a za vrijeme studija djelovao je kao orguljaš Mješovitog zbora KBF-a. Već dvadesetak godina bavi se crkvenom glazbom kao zborovođa i orguljaš u župnoj crkvi Dobrog Pastira u Đakovu te orguljaš u župnoj crkvi Sv. Jakova u Gorjanima. Bavi se i skladateljskim radom.