Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan križni put Hrvatske vojske i policije na brdu Kamenjak

Banjevci (IKA)

Križni put Hrvatske vojske i zadarske policije na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera održan je tradicionalno na Veliki petak, 29. ožujka.

Pobožnost križnog puta započela je u podnožju brda u zaseoku Donji Bakovići. Uz molitvu kod svake postaje, pobožnost je završila na brdu Kamenjak pored kapelice Svih svetih. Kolonu križnog puta predvodio je vojni kapelan kapelanije u Zemuniku don Ivo Topalović, uz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske, zadarske policije, mnoštva vjernika iz Polače, Banjevaca, Radašinovaca i Zadarske županije.Tijekom hodnje od postaje do postaje prema brdu, čitana su korizmena čitanja i pjevan je Gospin plač.

Križni put se održava kao spomen nevinim žrtvama II. svjetskog rata, koje se nalaze u jami na brdu Kamenjak. Kapela je podignuta nad jamom, čija je dubina 57 metara, a u kojoj se nalaze ostaci žrtava kostiju koji su tijekom i poslije II. svjetskog rata na okrutan način pobijeni. U jami se nalaze kosti 87 Hrvata iz okolnih ravnokotarskih mjesta, najviše iz Polače, Raštevića, Lisičića i Podgrađa. Među njima je 42 ljudi iz Polače, ubijenih na blagdan sv. Antuna 13. lipnja 1944. godine.

Kapelu su izgradili župa Polača i Općina Polača 1995. godine, a osim kapele postavljen je i križni put s 14 križeva, postaja koje simboliziraju Isusov križni put na Golgoti. Brdo Kamenjak obilazi se na blagdane svetog Antuna i Svih Svetih.