Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan okrugli stol povodom 124. rođendana Danice Širole

Zagreb (IKA)

Okrugli stol povodom 124. rođendana Danice Širole održan je u petak 12. travnja u Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Zagrebu.

Idući u susret rođendanu Danice Širole, koji se slavi 18.travnja, s. Slavica Buljan, FDC, organizirala je okrugli stol pozvavši šestero govornika, koji su svatko iz svoje perspektive predstavili Danicu.

Glazbeni dio animirao je VIS „Davidias“, koji djeluje u Župi Duha Svetoga na Jarunu i ove godine obilježava 20 godina postojanja. Cijeli program moderirala je voditeljica Radio Marije Ivka Malkoč Bastašić.

Govorili su pranećak Danice Širole dr.sc. Daniel Premerl, novinarka Glasa Koncila Marina Katinić Pleić, vjeroučiteljica i kolumnistica Bitno.net-a Anja Mihanović, učiteljica novakinja s. Marina Kosina, BSI, odgojiteljica djece predškolske dobi Josipa Milić i  utemeljiteljica Zaklade sv. Dominika Savija Branka Škugor Vlahović.

Dr. Premerl je govorio o obiteljskom okrilju Širola iz kojeg je Danica rođena kao četvrto od ukupno devetero djece. Otkrio je veličinu uloge i doprinosa hrvatskoj povijesti koju je dala obitelj Širola.

S. Slavica rekla je da se sveci dva puta pokopavaju, jednom u zemlju iz koje će ih Uskrsli Gospodin uskrisiti, a drugi put „kad završe u arhivu iz kojeg ih mi imamo dužnost oživjeti“. Ona je to učinila s Danicom, tiskajući prvijenac Daničine biografije „Miomiris Božje ljubavi“, knjižicu sažetog Daničinog života te tisuće Daničinih sličica s molitvom za milost po zagovoru Danice Širole kojoj se brojni štovatelji utječu, neumorno krčeći put za otvaranje postupka za proglašenje Danice svetom.

S. Marina Kosina je usporedila duhovnost Danice Širole sa sv. Terezijom od Djeteta Isusa i s utemeljiteljicom svoga reda sv. Terezijom Avilskom.

Danici je bilo upućeno i „pismo“ s izgovorenom željom da je mnoge duše upoznaju, da postane hrvatski ponos, svetica, „hrvatska Mala Terezija“, zvijezda vodilja, posebno mladima.

Pred kraj susreta izložena su i dva svjedočanstva ozdravljenja po zagovoru Danice Širole.

„Vi ste svi ovdje da promaknete svetost Danice Širola, da joj se molite, da joj pohodite grob, da potaknete svoje prijatelje, rodbinu, dobročinitelje da se mole Danici. Danice, ti si svetica grada Zagreba i grad Zagreb mora te upoznati“, rekla je na kraju s. Slavica.