Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan ophod lađama s Gospinim kipom

Vlaka (IKA)

Tradicionalnim, jedinstvenim ophodom lađama s Gospinim kipom po Maloj Neretvi na Vlaki u nedjelju 21. studenog počelo je slavlje blagdana Gospe od Zdravlja u Župi Slivno Ravno - Vlaka, prije središnje mise koju je predvodio rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu mr. don Jure Bjeliš u koncelebraciji župnika don Marija Mihanovića.

Tijek ophoda animirala je limena glazba iz Opuzena, a u crkvi je moljena krunica. Vlč. Bjeliš u homiliji je istaknuo da je Marija primjer i nadahnuće vjerničkoga življenja te prihvaćanja Božje volje u svom životu. „Ako ne želimo prihvatiti križ, bolest i patnje u životu, postavimo sebi pitanje – odbijam li time odbijam i Božju volju, je li Bog meni nešto dao, stavio na moj životni put za moju izgradnju, za moje spasenje i spasenje mojih bližnjih“, potaknuo je na promišljanje vlč. Bjeliš.

„Božju volju teško je pročitati, jer naša narav je slaba, grešna i sebična i teško je prihvatiti nešto što meni ne odgovara, a još teže pročitati kao Božju volju. Do toga treba doći, a doći ne možemo bez molitve, bez čitanja i razmatranja Božje Riječi, ne možemo doći bez poniznosti koja je majka svih kreposti, jer oholom čovjeku nitko ne treba, on je samodostatan samome sebi i ne može nikad prepoznati Božju volju. Svijet ne mogu učiniti boljim polazeći od drugoga, nego polazeći od sebe, na što nas i Marija potiče pozivajući da se okrenemo jedinom spasu – Isusu Kristu! Ako vjerujemo, ako prihvaćamo Božju volju, imamo i povjerenje da će Bog izvesti sve na dobro“, naglasio je.

„Zato, zajedno s Blaženom Djevicom Marijom, Gospom od Zdravlja, kojoj se utječemo, kojoj se molimo, kojoj su se molili naši preci, naši branitelji, utecimo se da nas čuva svojim zagovorom, da ustrajemo uz sve nedaće, sve sumnje, uz sve strahove koji nas okružuju, da ustrajemo biti na putu Kristovu, koji je put spasenja, a da bi mogli ići preko tog puta i mijenjati ovaj svijet na bolje, počnimo od sebe, onda će Bog učiniti da se mijenjaju i drugi“, poručio je vjernicima vlč. Bjeliš.

Slavlje je pratio župni zbor, a mise tijekom trodnevne duhovne priprave predvodili su don Damir Bistrić, don Stanko Kaćunko i fra Kristijan Perković.