Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan osmi noćni križni put samoborskim krajem

Samobor (IKA)

U noći s Velikog četvrtka 6. na Veliki petak 8. travnja, osmi je put, samoborskim krajem prošla noćna procesija križnog puta, obilazeći crkve, kapele i križeve krajputaše u Samoboru i njegovu gorju, hodajući za križem koji je nosio Miro Poljak iz Bratovštine sv. Helene Župe sv. Anastazije.

Pratnja su mu bili bratimi iz Bratovština sv. Helene i sv. Jakova apostola te članovi Obiteljske zajednice žive krunice, odjeveni u svečana bratovštinska odijela. Razmatrali su Muku Gospodina Isusa prema tekstu križnog puta vjeroučitelja Nikole Kuzmičića te čitanjem Muke evanđelista Marka. Članovima vjerničkih udruga pridružili su se i vjernici njih oko 130, pristiglih iz župa samoborskog kraja, Zagreba i okolice te pojedinci iz udaljenijih krajeva Hrvatske.

Noćni hod počet je u noći Velikog četvrtka u dvorištu franjevačkog samostana u Samoboru te je nastavio obilaskom svih važnijih sakralnih objekata samoborske župe: kapele sv. Ane, sv. Jurja, crkve sv. Mihaela, sv. Filipa i Jakoba na Gradišću, sv. Vida na Vrhovčaku i sv. Helene da bi u ranim jutarnjim satima Velikog petka završio u župnoj crkvi sv. Anastazije. Hodočasnike su dočekivale pojedine osobe koje brinu o kapelama te domaći vjernici.

Pjesmom je meditacije kod pojedinih postaja obogatio Nedjeljko Pišković.

Procesijom je ravnao vjeroučitelj Radovan Librić, a djelomično je noć s hodočasnicima bio i vlč. Marko Nimac, samoborski kapelan koji je dijelio sakrament pomirenja.

Ovu najnoviju pobožnost kroz samoborske župe, lijepo prihvaćenu od vjernika uglavnom mlađe životne dobi, iznjedrili su vjernici laici Vlado Kenda i Radovan Librić. Tako već osmu godinu noć između Velikog četvrtka i Velikog petka ova procesija pruža vjernicima mogućnost zajedništva u trenucima kad se čitava Crkva priprema za slavlje Vazma.

 

Ključne riječi:
Noćni križni put Samobor