Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan seminar u Kaštel Novom pod geslom "Ni ja te ne osuđujem"

Kaštel Novi (IKA)

U župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom od 23. do 25. rujna održan je seminar duhovne obnove pod geslom „Ni ja te ne osuđujem”.

Bio je to sedmi seminar u ciklusu seminara koji se već tri godine održavaju u župi Kaštel Novi u sklopu projekta Tabgha.

Voditelj toga trodnevnog seminara bio je don Darijo Čorić, župnik u Kaštel Novom. Svakoga dana uz duhovni nagovor, krunicu, ispovijed i svetu misu održalo se i euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u petak je upriličeno predstavljanje knjige „Uspjeh i smisao“ vjeroučitelja Marija Žuvele, supruga i oca šestero djece.

Seminar je trajao tri dana. Prvi dan se razmatralo o raskalašenoj grešnici koju su farizeji i pismoznanci uhvatili u preljubu i doveli Isusu da je osudi, odnosno da njega iskušaju. Don Darijo je kazao da ona nema svoje ime, uhvaćena je u grijehu preljuba. Isus je nije osudio, ali se ne spominje ni oproštenje. Samo joj je rekao da ne griješi više. Na pitanje “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” žena je izgovorila samo dvije riječi „Nitko Gospodine“. Crkva je u prvim stoljećima preljub smatrala jednim od većih grijeha jer se njime ruši ona osnovna stanica društva – obitelj. Isus ženu nije osudio, on osuđuje grijeh, ali ne osobu. Umjesto nje osuđuje licemjerje onih koji je osuđuju. To je Isusov poziv na promjenu i obraćenje, zov na kajanje svakom od nas.

Drugi dan se razmatralo o farizejima koji su Isusa željeli iskušati. Ostali su osramoćeni kad im je rekao: „Tko je od vas bez grijeha neka prvi baci na nju kamen“. Don Darijo se pitao koja je bila uloga farizeja? Iščupati grešnika iz društva i kamenovati ga ili ga možda pozvati da se izvuče iz toga zla i vrati na Božji put? Jesu li farizeji u ženi vidjeli biće koje ima dostojanstvo djeteta Božjega ili samo slučaj koji će iskoristiti za različite pobude.

Treći dan se razmatralo o Isusu i molitvi, kakva ona treba biti i što nam treba značiti. Isus ne moli samo da nešto od Oca traži, već da se prije svega vrši volja Božja. Traži od Oca snagu da bude u milosti odgovoriti na sve izazove koji ga čekaju. On moli i za svoje neprijatelje da se istinski obrate i da se od grijeha odvrate. Kad vjernik moli on od Boga traži mudrost i ostale darove Duha Svetoga, ne samo neke materijalne i propadljive stvari, kazao je don Darijo. Misno slavlje i euharistijsko klanjanje sva tri dana animirao je župni sastav mladih „Snaga vjere“.