Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan šesti okrugli stol o 800. obljetnici susreta sv. Franje i sultana al-Kamila

Zagreb (IKA)

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) priopćila je da je u četvrtak 22. srpnja, u suradnji s Franjevačkim samostanom Tuzla, u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli održala posljednji od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“.

Voditelj okruglog stola bio je Zdravko Kujundžija, a izlagači Rusmir Šadić, fra Franjo Ninić, Izet Numanović i Alen Kristić.

Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli i glavni urednik časopisa za filozofiju i religiju „Logos“ Rusmir Šadić osvijetlio je susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila pomoću dvije usko povezane metafore – sakralnosti prijateljstva i politike prijateljstva, naglašavajući da se sekularne tradicije i religijske tradicije ne bi smjele nadmetati oko monopola na svijest o sakralnosti/nedodirljivom dostojanstvu ljudske osobe nego ju složno braniti kao zajedničku baštinu i obvezu.

Dekonstruirajući fatalnu neizbježnost Huntingtonove teze o sukobu civilizacija, teolog fra Franjo Ninić iz Franjevačkog samostana u Tuzli skrenuo je pozornost na tri paradigmatična lika iz bosanske franjevačke prošlosti – fra Anđela Zvizdovića, fra Josipa Markušića i fra Petra Anđelovića, koji su u svom vremenu proročki utjelovljivali zaokret od paradigme sukoba prema paradigmi susretanja.

Promatrajući susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila iz perspektive svjetskog etosa, Izet Numanović iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona istaknuo je da taj susret poziva na ponovno otkrivanje etičke srodnosti svjetskih religija, koja uključuje i sve svjetske filozofsko-etičke tradicije humanističkog kova, kao dijaloške platforme usmjerene humanizaciji cjelokupnog društva.

Teolog, prevoditelj i pisac Alen Kristić susret je predstavio kao jedan od najveličanstvenijih izdanaka ibrahimovsko/abrahamske duhovnosti na kojoj počiva ibrahimovsko/abrahamska ekumena koja bi u današnje vrijeme pod hitno trebala postati oaza nade i proročki zametak nove, humanije civilizacije.

Na temelju podastrtih izlaganja sa svih šest održanih okruglih stolova o susretu sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, na jesen će biti objavljen popratni zbornik koji će biti promoviran u više bosanskohercegovačkih gradova. Urednik Zbornika bit će Alen Kristić, a izdavač Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“.