Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan četvrti okrugli stol o 800. obljetnici susreta sv. Franje i sultana al-Kamila

Zagreb (IKA)

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) priopćila je da je u srijedu 14. srpnja, u suradnji s Odborom za međureligijsku suradnju u Zenici i Medžlisom Islamske zajednice Zenica, u Kulturnom centru „Altindag“ u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici održala četvrti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“.

Voditelj okruglog stola bio je Zdravko Kujundžija, a izlagači Nezir Halilović, fra Ivan Nujić, Aladin Husić, Zlatiborka Popov-Momčinović i Kenan Hodžić.

Šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice teolog Nezir Halilović susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila osvijetlio je kroz prizmu plodonosnog susreta dviju moći – moći duha i moći vlasti – naglašavajući da je u svakom susretu, uz uzajamno darivanje vremena, najvažnije stvoriti ozračje, u kojem drugi bez straha može raskriti i obogatiti nas svojom drugošću.

Ravnatelj Franjevačke gimnazije u Visokom fra Ivan Nujić nazočnima je približio život francuskog franjevca Gwenolea Jeusseta, čiju je knjigu „Sveti Franjo i sultan“ preveo, pokazujući da Gwenoleova ljubav prema islamu i muslimanima nije okrnjila nego neizmjerno produbila njegov kršćanski i franjevački identitet.

Profesor Aladin Husić s Orijentalnog instituta Sveučilišta u Sarajevu govorio je o praksama, koje su u Osmanskom Carstvu stvarale prostor za toleranciju i suživot različitih etničkih i vjerskih zajednica, naglašavajući da dotične prakse treba promatrati i ocjenjivati iz konteksta njihovog vremena.

Profesorica političkih nauka na Univerzitetu Istočno Sarajevo Zlatiborka Popov-Momčinović pojasnila je što je to izgradnja mira, ističući na temelju istraživačkog rada da su ljudi u Bosni i Hercegovini mnogo više otvoreni za mirovnu preobrazbu društva nego što se to obično pretpostavlja, što je veliki izazov za ključne društveno-političke aktere, naročito političkog, religijskog, medijskog i obrazovnog profila.

Tajnik Odbora za međureligijsku suradnju Zenica Kenan Hodžić s nazočnima je podijelio osobna iskustva u području dijaloga religija u Zenici, koja svjedoče da i danas postoji mnoštvo pojedinaca koji se svakodnevno susreću po uzoru na susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila.

Sve nazočne na koncu je pozdravio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, darujući govornike prigodnim poklonima.

Peti okrugli stol u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila bit će organiziran u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u četvrtak 15. srpnja u 19 sati u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka (Maršala Tita br. 35) u Mostaru. Voditelj će biti Alen Kristić, a izlagači Ugo Vlaisavljević, Nezir Halilović, Zdravko Kujundžija i Marko-Antonio Brkić.