Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan simpozij o životu i djelu fra Luke Markešića

Sarajevo (IKA)

U organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini (HNV BiH), 18. listopada održan je Simpozij o životu i djelu prof. dr. fra Luke Markešića preko platforme Zoom.

Fra Luka Markešić, bosanski franjevac, profesor, intelektualac, društveno angažirani teolog i dugogodišnji predsjednik HNV BiH, ostavio je prepoznatljiv i dubok trag u Bosni i Hercegovini.

„Njegova društveno-politička misao ni danas ništa nije izgubila na aktualnosti. Ona jednostavno ne može zastarjeti, jer je neprestano otkrivamo i uvijek nam se čini kao nova. Politički i društveni ciljevi fra Luke Markešića bili su samostalna, cjelovita i nedjeljiva BiH, kao domovina i država svih njezinih naroda i građana, zajedništvo svih naroda u BiH, međureligijski dijalog i povratak raseljenih i izbjeglih na svoja ognjišta. Inspiriran fra Anđelom Zvizdovićem i djelima istaknutih bosanskih franjevaca iz prošlosti, fra Luka Markešić pisao je i govorio o onome u što je doista vjerovao – o Bogu, Katoličkoj crkvi, hrvatskom narodu te svojoj domovini Bosni“, kazao je u uvodnom izlaganju predsjednik HNV-a BiH dr. sc. Marijo Pejić.

Akademik Ivan Markešić govorio je o fra Lukinoj dijagnozi izlaza iz bespuća hrvatske politike u BiH, ističući da se on nije sustezao suprotstaviti se svakome tko je radio protiv BiH.

Fra Mile Babić govorio je o odnosu Crkve i svijeta u teologiji fra Luke Markešića, koji je pisao o odnosu klasnog i nacionalnog apsolutizma te bio oduševljen reformom Crkve nakon 2. vatikanskog sabora.

Prof. dr. Ivo Komšić se u svom izlaganju osvrnuo na političku teologiju fra Luke Markešića i kazao da „fra Luka Markešić nije pripadao nijednoj političkoj opciji. Podržavao je mir i dobro kao najviše vrijednosti i sve politike koje su se zalagale za te vrijednosti.“

Istaknuvši da je politička i kulturološka identifikacija fra Luke Markešića bila Bosna te da je svu svoju politiku gradio na tradiciji Bosne i franjevaca, fra Ivo Marković govorio je o njegovoj beskompromisnoj predanosti u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom je demantirao zlonamjerne tvrdnje pojedinaca da je fra Luka Markešić do 1990. „očijukao“ s komunizmom. Marković je dodao da je fra Luka Markešić imao dijalog s komunizmom, ali ne sa sustavom, već s istraživačima religija u marksističkim centrima u bivšoj Jugoslaviji. Fra Ivo Marković smatra da je fra Luka Markešić vjerovao u evoluciju komunizma prema njegovoj demokratizaciji, ali da nije slutio njegov kraj.

Mr. sc. Drago Pilsel, novinar iz Zagreba, istaknuo je dosljednu borbu fra Luke Markešića protiv nepravednih podjela u ljudskom društvu i zalaganje za socijalno prijateljstvo, koje danas propagira i papa Franjo. „Fra Luka mora ostati živ“, poručio je Pilsel.

Profesor emeritus dr. Marinko Pejić govorio je o društvenom angažmanu fra Luke Markešića tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća i u okviru HNV-a BiH, a akademik Mirko Pejanović o zajedničkim projektima HNV-a BiH, SGV-a, VKBI-a i „Kruga 99“, u čijoj realizaciji je aktivno sudjelovao.

O djelatnosti fra Luke Markešića još su govorili i prof. dr. Džemal Sokolović, mr. sc. Emir Zlatar, profesor Adil Kulenović i fra Petar Matanović, koji je svoje izlaganje završio poznatom fra Lukinom uzrečicom: „Ne mogu nam ništa.“

Suorganizator projekta je Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, a pokrovitelji su Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.