Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan stručni skup o zaštiti mentalnog zdravlja u Splitu

Split (IKA)

Pod geslom „Ne upiri prstom! Ja nisam moja dijagnoza“, u organizaciji Zajednice Papa Ivan XXIII. i uz potporu Ministarstva zdravstva u Splitu, održan je u utorak 21. ožujka u Splitu stručni skup o zaštiti mentalnog zdravlja.

Razgovaralo se o metodama suzbijanja i liječenja svih vrsta ovisnosti te prevenciji ovisničkih ponašanja, osobito među mladima. Na stručnom skupu izlagali su: pomoćnik ravnatelja HZJZ-a iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković, voditeljica službe za suzbijanje zlouporabe droga HZJZ-a Sanja Mikulić, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za ovisnosti, predsjednik Svjetskog udruženja klubova liječenih alkoholičara i pročelnik Zavoda za ovisnosti KBC-a Sestre Milosrdnice Zagreb prof. dr. sc. Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Zagreb dr. sc. Ivan Ćelić, predsjednica Povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju ministarstva zdravstva RH i Hrvatskog društva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata HLZ-a izv. prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, izv. prof. prim. dr. sc. Tomislav Franić s Klinike za psihijatriju KBC-a Split i voditelj Službe za mentalno zdravlje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ-a dr. sc. Željko Ključević, Moderatorica programa bila je voditeljica Zajednice Pape Ivana XXIII. Gordana Cavicchi. Programu je nazočio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Svakodnevno se stručnjaci u radu susreću s izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja. Metode i tehnike u radu koje vrijede danas možda neće vrijediti sutra. Kako bi bili uspješniji u svom radu stručnjaci trebaju predviđati nove izazove i sukladno tome unaprjeđivati svoj rad. Sudionici su na stručnom skupu imali priliku čuti detaljnije o novom strateškom pristupu politici prema ovisnostima u RH. Dobili su uvid u recentne informacije o dobroj praksi u radu s ovisnicima i maloljetnicima eksperimentatorima. Naglašena je veza između mentalnog zdravlja i razvoja poremećaja ovisnosti. Sudionici su osnaženi u svom daljnjem radu i spremniji na izazove i promjene koje ih očekuju, posebno na području novih bihevioralnih ovisnosti.

Zajednica Pape Ivana XXIII. 27 godina djeluje na području prevencije i suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj. Trenutno se u psihosocijalnom tretmanu nalazi 70 korisnika/ica s kojima radi 14 zaposlenika i dva psihijatra. Prva je zajednica u RH koja je prije 23 godine započela prihvat ovisnika s dualnim poremećajima. Jedina terapijska zajednica koja je potpisala Ugovor s Ministarstvom kao pružatelj usluga maloljetnim eksperimentatorima i prva terapijska zajednica koja je u suradnji sa Zavodom za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče za vrijeme pandemije uvela kontinuiranu telepsihijatrijsku skrb za sve korisnike. Stručni tim zajednice, osim provedbe psihosocijalnog tretmana i smještaja ovisnika/ica provodi niz projekata i programa u osnovnim i srednjim školama i zatvorima. Djeluje na području senzibiliziranja javnosti putem organizacije javnih tribina, okruglih stolova i konferencija. U svom radu kontinuirano surađuje s tijelima državne uprave, zavodom za socijalni rad, zavodima za mentalno zdravlje, državnim odvjetništvom, policijom, udrugama i svim relevantnim dionicima na području zlouporabe droga.

Stručni skup bio je namijenjen psiholozima, socijalnim radnicima, zdravstvenim djelatnicima, socijalnim pedagozima, predstavnicima udruga civilnog društva i svima onima koji se u svom profesionalnom djelovanju bave pružanjem zdravstvenih i/ili socijalnih usluga ranjivim skupinama društva.