Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret Bratovštine karmelskog škapulara u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Stotinjak članova Bratovštine karmelskog škapulara sudjelovalo je u subotu 13. siječnja 2024. na redovnom mjesečnom misnom slavlju u samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu.

Misu je predslavio ravnatelj brodske “Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića” fra Ivan Crnković, OFM.

Aktualizirajući evanđeoski događaj u Kani Galilejskoj naglasio je da Marija svojim savjetom: „Što god vam Isus rekne, učinite“, apostolima kao i današnjim vjernicima želi reći da je najvažnije u životu slušati Isusa i nasljedovati ga.

„Marija napose nama, koji joj po škapularu pripadamo, ostavlja oporuku, usmjerava nas na Isusa. Ona ne želi posjedovati Isusa, nego želi da on sve čini u slobodi u volji svoga Oca nebeskog. Njezin primjer nama je da je najvažnije slušati i vršiti ono što Isus želi. Ona nas upućuje na nasljedovanje Isusa. Njezina molitva rađa se iz Božje riječi, a njezina volja je traženje onoga što je Božja volja. U tome nam je Marija uzor. Jer joj po škapularu pripadamo kao njezina djeca, pozvani smo to više činiti u svome životu. Ona nas uči da je molitva davanje prostora Bogu da djeluje po svojoj volji u našem životu, da čini čuda u našem životu kako bi rasla naša vjera. Zadaća nas Marijinih učenika je donositi pred Isusa ne samo ‚vodu‘ našega života (svoje poteškoće, brige, nemoći…) nego i ‚vodu‘ ljudi s kojima dijelimo život, uvijek s povjerenjem da iz svake tuge i besmisla može nastati radost. Prava marijanska pobožnost je stoga uvijek usmjerenost prema Isusu“, rekao je uz ostalo fra Ivan.

Na kraju mise okupljeni su zajedno izmolili posvetnu molitvu Gospi Karmelskoj.

Kako svake godine na blagdan Gospe Karmelske u brodskom samostanu karmelićanki BSI u Bratovštinu karmelskog škapulara pristupaju novi članovi koje priprema s. Stanislava Vidačković, dosad ih je škapular primilo gotovo tisuću, među kojima brojni članovi čitavih obitelji. Karmelićanke ondje djeluju više od pola stoljeća.