Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret isusovačkih suradnika i rođendan SKAC-a

Zagreb (IKA)

Redoviti ovogodišnji susret isusovačkih suradnika održan je u srijedu 27. studenoga u Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu. Bio je povezan s 18. rođendanom udruge Studentski katolički centar Palma (SKAC).

Ranije ove godine održan je jedan sličan izvanredni susret, i to u svečanom ozračju posjeta generalnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose u ožujku. Tada se suradnicima i prijateljima obratio sam general.

Na susretu 27. studenoga okupili su se predstavnici različitih udruga i zajednica, ali i pojedinaca koji surađuju s Družbom Isusovom. Otvorio ga je provincijal o. Dalibor Renić, a prigodno izlaganje održao je o. Stipo Balatinac, novi poglavar Rezidencije Srca Isusova u Zagrebu i provincijski delegat za prijatelje i dobročinitelje. O. Balatinac je napose istaknuo važnost povezivanja akcije i kontemplacije u ignacijevskoj duhovnosti, pri čemu „uvijek treba imati vremena za molitvu i izbjeći moguće lažne izlike, dok se u djelovanju ravnamo poslušnošću i stegom po primjeru sv. Ignacija Loyolskoga“. U tom dijelu susreta predstavila se bratovština Marijanski zavjet za domovinu, a za glazbeno-molitveni dio pobrinuli su se predstavnici Zajednice kršćanskog života iz Rijeke (župa Zamet).

Zatim je slavljena svečana misa u Bazilici Srca Isusova, kao zahvalnica za djelovanje udruge SKAC. U koncelebraciji je bilo više isusovaca duhovnika različitih katoličkih laičkih udruga i zajednica. Glazbeni dio liturgije priredila je Klapa SKAC, a asistirali su članovi ministrantske i liturgijske skupine SKAC-a.

Provincijal je u propovijedi podsjetio da isusovci u zagrebačkoj bazilici njeguju apostolat laika od svog dolaska, tijekom više od stotinu godina. U početku su to bile zajednice zvane Marijine kongregacije, pa Orlovi, Križari itd. Značajka je isusovačkog pristupa da ne čine udruge ovisnima o sebi, nego laicima pomažu da razviju ljubav prema Crkvi koja će biti jamstvo njihove samostalne kreativnosti u punoj vjernosti istoj Crkvi. Svrha je ovakvih susreta da se suradnici međusobno upoznaju, više povežu, ali i da im isusovci tom prigodom mogu izraziti zahvalnost i podršku.

Nakon mise započela je „rođendanska proslava punoljetnosti“ SKAC-a u velikoj dvorani u dvorištu bazilike. Kroz interaktivnu šetnju SKAC-om prikazana je njegova povijest, s posebnim mjestom osnivača o. Luke Rađe, SKAC-ova sadašnja misija i vizija budućnosti. Uz molitveno-glazbeni program, a u nazočnosti mnogih nekadašnjih i sadašnjih Skacovaca, prijatelja i predstavnika drugih udruga iz ignacijevske obitelji, predstavljena je nova SKAC-ova mrežna stranica, novi logo, kao i novo uređenje SKAC-ove kapelice.

Na susretu isusovačkih suradnika ovog puta su sudjelovale Zajednice kršćanskog života Palma i Zamet, Mala obitelj Bezgrešnog Srca Marijina, SKAC Zagreb, Udruga Magis, Marijanski zavjet za domovinu, Isusovačka služba za izbjeglice, Kap dobrote, Zaklada Biskup Josip Lang, Udruga Vidi-prosudi-djeluj, Molitvena zajednica Srca Isusova, Akademski zbor Palma, Zbor Oaza, župna vijeća, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Udruga Prisutnost, Hrvatska zajednica Bračnih susreta, sestre Kćeri Božje Ljubavi, kao i suradnici pojedinci, napose pratitelji Duhovnih vježbi u svakodnevici.