Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret stručnog usavršavanja salezijanaca o zaštiti i dobrobiti djece i ranjivih osoba

Zagreb (IKA)

Susret stručnog usavršavanja salezijanaca o zaštiti i dobrobiti djece i ranjivih osoba za salezijance održan je u ponedjeljak 13. veljače 2023. u prostorijama salezijanske zajednice na zagrebačkom Jarunu uz crkvu Svete Matere Slobode.

Na cjelodnevnom susretu sudjelovalo je 30 salezijanaca iz svih salezijanskih prisutnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na početku susreta doktorandica psihologije Barbara Mirković, knežijanska župljanka, upoznala je okupljene salezijance s predavačima. O zaštiti i dobrobiti djece i ranjivih osoba govorili su i vodili radionice djelatnici Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskoga katoličkog sveučilišta: doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, dr. sc. Anita Dučkić Sertić i mag. psihologije Jelena Zadro.

Uz predavanja (Razumijevanje zlostavljanja osoba u svjetlu duhovnog, teološkog i pastoralnog poslanja službenika; Granice u odnosima; Nasilje nad ranjivim osobama; Razumijevanje moći u crkvenim i društvenim institucijama; Kako dalje nakon zlostavljanja), održane su i kratke radionice u kojima su sudionici u malim skupinama razmišljali o temama o kojima je bila riječ u predavanjima, ali i o vlastitim iskustvima i spoznajama u vezi s tom temom.

Na kraju je najavljen još jedan takav susret za salezijance, koji će se održati 6. ožujka 2023.

U želji da budu što vjerniji primjeru i smjernicama svoga utemeljitelja svetog Ivana Bosca, velikog odgojitelja i zaštitnika djece i mladih, hrvatski salezijanci aktivno su se uključili u proces upoznavanja i usavršavanja radi zaštite i dobrobiti djece i ranjivih osoba. U tu je svrhu vodstvo Hrvatske salezijanske provincije prije nekoliko godina donijelo nekoliko smjernica koje se sustavno i provode, iako ih je pojava Covida-19 malo usporila i otežala.

To je ujedno u skladu i sa smjernicama Katoličke Crkve, pape Franje i vrhovnih poglavara Salezijanske družbe, kao i Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske redovničke konferencije. Tako su salezijanci usvojili i posebne Mjere i upute za zaštitu djece i ranjivih osoba s kojima su upoznati i svi članovi Hrvatske salezijanske provincije. Kako to ne bi bio i ostao samo jedan izdvojeni korak odlučeno je da se, u suradnji s Centrom za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu organiziraju susreti u koje će biti uključeni svih članovi Hrvatske salezijanske provincije, ali i svi djelatnici u odgojno-obrazovnim ustanovama te iste provincije.

Tako su tijekom 2022. godine organizirana tri susreta u tri različita mjesta, a to su: Žepče (60-ak djelatnika Katoličkog školskog centra Don Bosco, 13. 5. 2022.), Rijeka (40-ak djelatnika Salezijanske klasične gimnazije, 30.6.2022) i Zagreb (20-ak djelatnika Salezijanske osnovne škole, 24.8.2022.).