Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika katoličkih škola u Novskoj

Novska (IKA)

Nacionalni susret učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika katoličkih škola u okviru projekta „Ready-STEM-Grow“ održan je u četvrtak, 9. studenog 2023. u dvorani Poslovnog inkubatora PISMO 2 u Novskoj, izvijestila je Požeška biskupija.

Na susretu je sudjelovao požeški biskup Antun Škvorčević, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik gradonačelnice Novske Siniša Kesić, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelji katoličkih škola Požeške biskupije zajedno s drugim ravnateljima osnovnih škola i odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Projekt „Ready-STEM-Grow“ financira se iz sredstava Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Požeška biskupija, a partneri u projektu su Katolička osnovna škola u Novskoj, Katolička osnovna škola u Virovitici, Katolička osnovna škola u Požegi, NORA – razvojna agencija Grada Novske i International Development Norway.

Program je započeo nastupom zbora Katoličke osnovne škole iz Požege, nakon čega su uslijedili govori ravnatelja Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslava Jurakovića, zamjenika gradonačelnice Novske Siniše Kesića, ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje Vesne Šerepac te požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

Zahvaljujući na pozdravima, ravnateljica Šerepac je istaknula kako je STEM područje važno za oblikovanje mladog čovjeka. Spomenula je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svom radu surađuje s odgojno-obrazovnim ustanovama koje imaju ulogu vezanu uz rad u dodatnim programima koje pojedine škole u Republici Hrvatskoj ostvaruju, a posebno sa školama koje se ističu unutar STEM područja. Dodala je kako se nastoji popularizirati navedeno područje te Ministarstvo pomaže u usavršavanju dionika odgojno-obrazovnog procesa. Zaključila je kako je važno da se svaki STEM projekt prezentira javnosti da bi se i tim putem upoznali druge prosvjetne djelatnike s važnošću spomenutog projekta.

U svom govoru biskup Antun Škvorčević je uputio najprije pozdrav nazočnim učenicima predstavnicima katoličkih osnovnih škola Požeške biskupije. Rekao je da se raduje susretu s njima u Novskoj u takvoj prigodi kao što je promišljanje o što boljem sustavu posredovanja znanja mladim naraštajima. Spomenuo je da ga uvijek ohrabruje što učenici u njihovim katoličkim školama ne ocjenjuju sebe školskim ocjenama, tvrdeći da su „dobro“, „vrlo dobro“ ili „izvrsno“, nego ocjenom „super“. To je „najtočnija i najbolja“ ocjena kad se život ocjenjuje polazeći od Boga. Dokle god se ostaje samo na razini znanja, život ne uspijeva progovoriti svom snagom i u različitim dimenzijama. A upravo je to pitanje: „Kako život u Hrvatskoj? Kako mi u Hrvatskoj? Kako mi u našem odgojno-obrazovnom sustavu?“; i konačno: „Kako mi u našim katoličkim školama?“, ustvrdio je biskup. Rekao je da je ohrabren ne samo time što djeca i njihovi roditelji znaju što hoće kad su se upisali u katoličke škole, nego i riječima gospođe Vesne Šerepac iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i riječima zamjenika gradonačelnice, koji su uz stjecanje znanja u školi, istaknuli i važnost odgoja. Ohrabren je također djelovanjem nastavnika, koji nastoje pristupati životu, ne samo sa znanstvene, nego i s vjerske strane.

„Znanost pristupa stvarnosti razumom i otkriva puno toga, ali ograničeno. Kad razumu pristupi vjera, koja je gledanje našega budnog srca, onda se ostvaruje cjelovit pristup životu i čovjeku kojem se veoma radujem“, ustvrdio je biskup. Pojasnio je da jednodimenzionalan čovjek, proizvođač da bi trošio, i potrošač da bi proizvodio, ne može doseći one dimenzije smislenosti svoga postojanja, koje dohvaća kad cjelovito promišlja život i nastoji ga ostvarivati. Osvrćući se na zadaću da se u katoličkim školama prenosi znanje učenicima, biskup je istaknuo kako je potrebno učiniti sve što se može da bi se to ostvarivalo što kvalitetnije – i učitelji, i uz njihovu pomoć i suradnju roditelja i učenici. Rekao je da je u tom pogledu projekt „Ready-STEM-Grow“ od vrijednosti i značenja.

Međutim, naglasio je kako je još izazovnije pitanje kako oblikovati mladog čovjeka da se u njemu život ostvaruje u punini i na razini koja nije ljudska, nego Božja, jer je on izvor života. Još je istaknuo kako govoreći o „oblikovanju“ mladog čovjeka misli na njegovo ostvarivanje Božjim djelovanjem, da on potpomogne njegovu slobodu u opredjeljivanju za vrijednosti koje očovječuju.

Treba, dakle, otvoriti prostore ne samo znanja, nego i vjere, da se u njih uvede Božja prisutnost. Svjestan zahtjevnosti posredovanja znanja preko znanosti, i oblikovanja mladog čovjeka s preko vjere, biskup je ustvrdio da kad se te dvije razine nađu zajedno, blagoslov je to za buduće naraštaje, te je nazočnima, osobito učiteljima i vjeroučiteljima zahvalio što to razumiju, i što u katoličkim školama nastupaju polazeći od svoje stručnosti, koju oplemenjuju i produbljuju svojim vjerničkim pristupom.

Pojasnio je da u tom procesu oblikovanja mladog čovjeka nema mjesta nikakvom nametanju, nego da treba pomoći mladim ljudima, da se u slobodi opredijele za vrijednosti života i čovjeka, osobito u kontekstu suvremenih događanja, u kojima kao da čovjek sve manje vrijedi. Naime, o čovjeku se puno priča, o njegovim pravima, slobodama, a u stvarnosti, primjerice u ratovima koji se trenutno vode, s pravom se može pitati što je i tko je čovjek danas u Gazi ili u Ukrajini? Drugim riječima, mladom čovjeku današnjice, kao uostalom i u prijašnjim razdobljima, valja pomoći da razumije tko je on u dimenzijama onostranosti, tko je s obzirom na određene vrijednosti života, među kojima je i stvarnost koja se naziva mir. A mir se po socijalnom nauku Katoličke Crkve, događa i rađa iz pravde ili pravednosti, podsjetio je biskup, zaključivši da je mir djelo pravde.

Još je rekao da ga oduševljava tvrdnja Svetoga pisma da će se „pravda i mir zagrliti“. To se zbilo u Isusu Kristu, te Apostol podsjeća da je Isus Krist mir svih. Stoga valja proučavati što je pravda i što je mir, jer su to stvarnosti koje čovjek sebi ne može darovati, nego Bog, ako se računa s njime i u odgoju mladih ljudi. Nazočnima je biskup poželio puno radosti. Zahvalio je onima koji su potpomogli ostvarenje STEM projekta.

Program je nastavio zbor roditelja učenika Katoličke osnovne škole u Virovitici, koji je odsvirao i otpjevao jednu pjesmu. Potom je voditeljica projekta Mara Stipić Bagarić ukratko predstavila njegova postignuća. Ravnatelji katoličkih osnovnih škola iz Požege, Virovitice i Novske predstavili su zatim svoje škole s kratkim osvrtom na spomenuti projekt. Nakon kratkog odmora, program je nastavljen sudjelovanjem zbora Katoličke osnovne škole iz Novske s izvedbom pjesme „Dani“, a zatim je uslijedio okrugli stol o temi „Obrazovanje za budućnost“ na kojem su sudjelovali povjerenik za pastoral mladih Požeške biskupije vlč. Marijan Pavelić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac, učitelj matematike u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi Josip Blagojević, te učiteljica kemije u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj Ivana Ećimović. Nakon toga glazbenu točku na gitari i braču izveli su učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj Rafaela Mitrović i Andrija Jež. Zahvalom okupljenima susret je zaključio predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, a potom je uslijedio zajednički domjenak te posjet Parku prirode Lonjsko polje, izvijestila je Požeška biskupija.