Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan svečani koncert „Ususret Marijinom Listopadu“ na Dubovcu

Karlovac (IKA)

„Conventus melici Iosephi“ – Josipovi umjetnički susreti Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu organizirali su u ponedjeljak 26. rujna 2022. svečani koncert „Ususret Marijinom listopadu“ u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu.

Koncert su ostvarili Krešimir Klarić, orgulje, Erika Radusinović, violina, i Lucija Klarić, mezzosopran.

Troje karlovačkih umjetnika tom prigodom izvelo je Atanazija Grgičevića Zdrava svita svega i Neba Kraglice, gregorijanski koral Salve Regina; Giovanni Battista Pergolesija VII Eja mater fons amoris, arija iz Stabat Mater, Johanna Sebastiana Bacha Sonata za violinu i continuo, II Allegro i III Andante, Franza Schuberta Ave Maria, Césara Francka Panis angelicus, motet iz Mise op. 12, Dietricha Buxtehudea Ciaccona in e i Rudolfa Matza K suncu prosi, skladbu koju je obradio za violinu, glas i orgulje; Krešimir Klarić.

Uz brojne uzvanike na koncertu su sudjelovali Davor Trupković, glavni konzervator Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu, te mons. Antun Sente, dubovački župnik i rektor svetišta sv. Josipa, osobe odgovorene za čuvanje, uređenje i obnovu dubovačke župne crkve Blažene Djevice Marije Snježne. Za tu prigodu dubovačku crkvu cvjetnim kreacijama uredila je s. Brigita Badanjak.

Prije samog početka svečanog koncerta, Lorena Ninčević okupljene ljubitelje lijepe umjetnosti upoznala je kako dubovačka župa i nacionalno svetište, pod vodstvom župnika i rektora mons. Sentea, uz veliku pastoralnu aktivnost brine i o kulturi, odnosno kulturnim dobrima, te ih silno promiče. U proteklih osam godina, zahvaljujući Konzervatorskom odjelu i Ministarstvu kulture sanirana je statika ove prekrasne Dubovačke ljepotice i obnovljene su orgulje, odnosno prvi opus karlovačkog graditelja orgulja Johanna Heilngera, a zauzetošću župljana i župnika gotovo iz mrtvila oživljene je posljednji Heilingerov opus koji se pod posljednje dane više ne potpisuje Johann već Ivan. Ta dva instrumenta prvi su i posljednji opus karlovačkog graditelja orgulja, u potpunosti obnovljeni, na kojima je izveden koncert. Svečani koncert je svojevrsni dar povodom 165. obljetnice izgradnje Helingerovih posljednjih orgulja.

Krešimir Klarić, rođen u Karlovcu 1994. godine. Završio je studij orgulja (2019) magna cum laude u klasi red. prof. dr. art. Ljerke Očić i studij kompozicije (2021) u klasi red. prof. mr. art. Berislava Šipuša na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Nastupa na međunarodnim i domaćim festivalima glazbe kao što su Festival „Orgulje Heferer“, „Ars organi Sisciae“ i Vukovarski festival komorne glazbe, „Organum Histriae“, Festival „Petar Nakić“ na Rabu, Dvigrad festival, „Sonus coelestis“ u zagrebačkoj katedrali, ciklus koncerata studenata orgulja Muzičke akademije „Anabasis“, Salon Očić. Kao orguljaš sudjeluje u projektima izvedbe velikih djela sa zborom i orkestrom, Liturgia domestica Aleksandra Grečanjinova u bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu s akademskim zborom Palma (2014.) te u ciklusu Lisinski subotom u suradnji sa Simfonijskim orkestrom i zborom Muzičke akademije u izvedbi djela Mors et vita skladatelja Charlesa Gounoda (2016).

Osim u Hrvatskoj, nastupa u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Francuskoj. Na natjecanjima osvaja nagrade u kategorijama orgulja i solfeggia (šest prvih i tri druge nagrade).

Aktivno se bavi proučavanjem i izvođenjem improvizacija, te organološkim radom.

Ostvario je niz zapaženih izvedbi vlastitih kompozicija. Djela mu se izvode u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Austriji i Njemačkoj.

Glavni je orguljaš nacionalnog svetišta, dubovačke župe i Župe Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu, te djeluje kao orguljaš u požeškoj katedrali. U glazbenoj školi u Karlovcu predaje na instrumentalnom i teoretskom odjelu. Uz Elenu Roce djeluje kao dopredsjednik udruge „Organum Histriae“ koja organizira istoimeni međunarodni orguljaški festival.

Lucija Klarić, rođena 1998. u Karlovcu. Maturirala je u Gimnaziji Karlovac i srednjoj Glazbenoj školi Karlovac; solo pjevanje (mezzosopran) u klasi profesorice Radmile Bocek.

Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2018. godine, studij Pjevanja, u klasi profesora Giorgia Surijana. Trentuno je na 4. godini studija, za vrijeme kojega je ostvarila zapažene izvedbe.

Osim u opernim projektima, sudjeluje i u onima zborskoga tipa, primjerice zbor Zlatnog studija na Hrvatskoj radioteleviziji. U sklopu projekta Pasionska baština nastupa na manifestaciji Lirika Velikog petka.

Erika Radusinović, rođenja u Karlovac 1995., osnovnu i srednju glazbenu školu pohađala je u Glazbenoj školi Karlovac, a zvanje magistra violine stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. godine u klasi prof. mr. art. Oresta Shourgota. Od 2006. godine sudjeluje na ljetnim međunarodnim seminarima za darovite mlade glazbenike kao što su Uzmah i Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća, gdje surađuje s profesorima Evom Huhn, Asjom Koushner, Violetom Smailović-Huart i Orestom Shourgotom. Tijekom školovanja sudjelovala je na regionalnim i državnim natjecanjima gdje osvaja prve i druge nagrade. Nastupala je na koncertima ciklusa Virtuoso i projektima raznih orkestara kao što su Sistema Europe Youth Orchestra, EUphony Orchestra, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački orkestar mladih, i Karlovački komorni orkestar. Violinu predaje u glazbenim školama u Gospiću i Slunju.