Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan webinar „Osnaživanje djece u suočavanju sa svakodnevnim stresom“

Osijek (IKA)

U organizaciji Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja – HRD BiOS i Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije u petak 17. rujna održan je posljednji, četvrti webinar u ciklusu pod nazivom: „Osnaživanje djece u suočavanju sa svakodnevnim stresom“.

Webinar je održan u sklopu projekta „Pomakni svoje granice“ koji je sufinanciran sredstvima Osječko-baranjske županije. Predavanje je održala doc. dr. sc. Ana Kurtović, profesorica na Filozofskom fakultetu, Odsjeka za psihologiju, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Četvrti se webinar bavio temom socijalnih vještina kod djece i mladih. Dr. Kurtović je istaknula važnost uloge obitelji jer je roditeljski dom prvi i najvažniji izvor socijalizacije. Ako je obiteljski kontekst nepovoljan to ne znači da drugi konteksti ne mogu utjecati na dobar socijalni razvoj djeteta. Naglasila je i da su odnosi unutar obitelji (roditelji, braća i sestre, bake i djedovi) najveći katalizator pozitivnog razvoja socijalnih vještina.

Nadalje, istaknula je i kako su sukobi sastavni dio života i ne moraju nužno biti negativni, a uz obitelj važna je i uloga zajednice. Današnja djeca i mladi odrastaju u konstantnom sukobu vrijednosti. Moderan način života dovodi do tog sukoba. Unutar obitelji uči se o jednim vrijednostima, a zajednica uči o drugim. Djecu treba učiti pripadnosti i odgovornosti prema zajednici. Ako je dijete uključeno u neku aktivnost i doprinosi zajednici, to će doprinositi i pozitivnom razvoju njegovog mentalnog zdravlja.

Pomanjkanje osjećaja pripadnosti zajednici ima negativan utjecaj na razvoj socijalnih vještina. Škole imaju ogroman potencijal za pozitivan utjecaj na razvoj djece i mladih. Disciplina jako pozitivno djeluje na osjećaj samopouzdanja i gradi osjećaj sigurnosti kod djece te ih osposobljuje vještinama koje će im kasnije u životu trebati, zaključila je predavačica. Polaznici webinara su izrazili zadovoljstvo webinarima te se nadaju nastavku.