Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana donatorska večera za izgradnju Prihvatilišta za bolesnike

Zagreb (IKA)

U svrhu prikupljanja sredstava za izgradnju Prihvatilišta za bolesnike održana je u četvrtak, 9. svibnja 2024. u hotelu Sheraton donatorska večera koju su organizirale milosrdne sestre sv. Križa s Vrhovca u Zagrebu.

U hotelu Sheraton se uz pojedine članove hrvatske vlade i predsjednika Andreja Plenkovića okupilo oko 170 gostiju: dobročinitelja, donatora, poduzetnika, umjetnika te crkvenih i društvenih predstavnika.

Nakon pića dobrodošlice i razgledanja umjetničkih slika i skulptura u predvorju Velike dvorane za uzvanike je bio priređen poseban program koji je domoljubnom pjesmom otvorila klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Program su vodile Tanja Maleš i Lejdi Oreb.

Riječi pozdrava i zahvale za pripremu i organizaciju večeri uputila je provincijalna poglavarica milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova s. Valerija Široki.

Nazočnima su se obratili i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i izaslanik nadbiskupa Dražena Kutleše mons. Zlatko Koren te ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

Upućujući na vrijednost ovakvih projekata u gradu Zagrebu, nazočne je pozdravio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo i važnost prihvatilišta za mnoge bolesnike koji dolaze izdaleka radi liječenja i koji trebaju smještaj te ohrabrio sestre na njihovu putu.

Kako se Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa nalazi na području Župe sv. Antuna Padovanskoga, riječi pozdrava u ime zajednice franjevaca konventualaca, uputio je župnik Župe i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar te blagoslovio jelo.

Tijekom večere, u otvorenosti i radosti druženja svih nazočnih, voditeljica Projekta s. Finka Tomas, u razgovoru s voditeljicom Tanjom Maleš, predstavila je plan ostvarenja izgradnje Prihvatilišta u njegovom vremenskom tijeku te predstavljanje popratila video filmom sa svjedočanstvima bolesnika. Time je i otvorena prodaja umjetničkih radova uz kreativno vodstvo Lejdi Oreb. Za ovu priliku bilo ih darovano oko 100, koje je svojim umjetničkim okom, znanjem i požrtvovnošću organizirao i sestrama bio na stalnoj pomoći, akademski slikar Miro Zrno. U glazbenom dijelu nastupili su hrvatska diva Radojka Šverko, Željka Marinović i Dražen Žanko uz klavirsku pratnju Tonija Eterovića te Slavko i Ružica Nedić. Večer je završila zajedničkom pjesmom svih nazočnih uz klapu Sv. Juraj HRM.

U izvođenju prodaje umjetničkih radova kao i u drugim aktivnostima ostvarenja ove donatorske večere, sudjelovale su volonterke, studentice koje stanuju u studentskim domovima Milosrdnih sestara sv. Križa. Predvodila ih je Daniela Drčec, članica Udruge Katoličkih poduzetnica (CCW- Inicijativa Catholic Cro Women).

Pri završetku programa večeri s. Finka Tomas u ime Milosrdnih sestara Sv. Križa, podijelila je zahvalnice istaknutim donatorima i podupirateljima projekta.