Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA)

Svećenici Srijemske biskupije okupili su se u katedrali manjoj bazilici Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici na svoju mjesečnu rekolekciju u ponedjeljak 3. listopada, izvijestila je Srijemska biskupija.

Duhovnu obnovu je u župnoj dvorani katedralne župe predvodio vlč. Tibor Seleši, župnik u Temerinu, na poziv organizatora susreta preč. Berislava Petrovića, župnika u Slankamenu i biskupijskog povjerenika za trajnu formaciju klera.

Vlč. Seleši je podijelio s okupljenim svećenicima svoja razmišljanja o burnout sindromu koji je, kako je rekao, karakterističan za današnje vrijeme i društvo pa se jednako tako susreće i među svećenicima, možda čak i više. Njemački isusovac i psihijatar Eckhard Frick upravo je na tu temu proveo brojna istraživanja i došao do zabrinjavajućih rezultata među dušobrižnicima, istaknuo je. Najkritičnije razdoblje za sindrom izgaranja kod svećenika je između desete i tridesete godine svećeništva te su nažalost brojni slučajevi napuštanja svećeničke službe upravo u tim godinama, kada svećenici posustaju opterećeni stresom, umorom te nerazumijevanjem i nepriznavanjem svoga rada, kako od vjernika tako i od svojih nadređenih, istaknuo je vlč. Seleši.

Voditelj je sažeo Frickova istraživanja i misli te podijelio i svoja iskustva suočavanja s vlastitim slabostima i ranama te prihvaćanjem istih. Upravo su, pojasnio je vlč. Seleši, razne rane koje svi nosimo iz prethodnih godina, od djetinjstva nadalje, odnosno potiskivanje, skrivanje, netretiranje tih rana najčešći uzrok kasnijeg „puknuća“ odnosno izgaranja od duhovne iscrpljenosti i suhoće, dodao je.

„Krist nije skrivao svoje rane, štoviše, ostale su i nakon uskrsnuća, i On ih je pokazivao svojim učenicima“, naglasio je vlč. Seleši i potaknuo okupljene da pokušaju osvijestiti vlastite ranjenosti, prihvatiti ih, suočiti se s njima, uz pomoć bližnjih, kolega, stručnjaka, te ih prikazati Bogu, pustiti da ih On polako liječi i zatvara. Jer rana koja nije zacijelila, a prebrzo je zatvorena, inficirat će se i dovesti do većeg zla, dodao je.

Nakon kraće pauze, duhovna obnova je nastavljena u katedrali urom Euharistijskog klanjanja i preispitivanja, kako u vođenom dijelu, tako i u meditativnoj tišini pred izloženim Presvetim Sakramentom. Svećenici su pristupali i sakramentu pomirenja te susret zaključili zajedničkim objedom, izvijestila je Srijemska biskupija.