Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana izborna skupština katoličkih novinara

Zagreb (IKA)

Hrvatsko društvo katoličkih novinara održalo je u subotu 23. veljače u dvorani bl. Augustina Kažotića samostana Kraljice sv. krunice u Zagrebu izbornu skupštinu. Za predsjednicu Društva većinom glasova ponovno je izabrana dr. Suzana Peran. Neni Kužini većinom glasova produžen je mandat potpredsjednika. Dosadašnjoj tajnici Mariji Belošević jednoglasno je produžen mandat.

Većinom glasova za članove Upravnog odbora izabrani su fra Marijan Karaula, OFM, Gordana Krizman, Lejdi Oreb i Ante Peran, a za članove Nadzornoga odbora dr. Katica Knezović, Nikola Kuzmičić, Slavko Nedić, Marko Puškarić i Tomislav Šovagović. Kao članovi Suda časti jednoglasno su izabrani don Rudolf Belko, SDB, fra Vjenceslav Janjić, OFM i vlč. Josip Kos.

Riječ dobrodošlice okupljenima uputio je prior samostana fr. Ivan Mateljan, OP. Prigodni nagovor uz ovogodišnju poruku pape Franje za 53. svjetski dan sredstava društvene komunikacije održao je duhovnik Društva dr. fra Darko Tepert, OFM.

Predsjednica dr. Peran podnijela je izvješće o jednogodišnjem radu Društva u kojem je posebno istaknuta prošlogodišnja proslava Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije i dodjela nagrada i priznanja. Prošle godine članovi Društva imali su prigodu čuti i dva stručna predavanja. Nakon radnoga dijela prošlogodišnje skupštine predavanje vezano uz poruku pape Franje za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije „’Istina će vas osloboditi’ (Iv 8,32). Lažne vijesti i novinarstvo za mir“ održao je dr. mons. Stjepan Baloban (KBF). U prigodi proslave samoga Dana, dr. Jelena Jurišić (Hrvatski studiji) govorila je o temi „Novinarstvo pred izazovima lažnih vijesti“.

U protekloj godini Društvo je u suradnji s Teovizijom objavilo zbornik radova „Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti. Uloga i mjesto katoličkih medija u Crkvi i u društvu“ u kojem su objavljeni radovi koji su izloženi tijekom niza godina u raznim prigodama koje je Društvo organiziralo. Financijsko izvješće članovima je predstavila tajnica Belošević.

Završni dio skupštine bio je posvećen aktivnostima u 2019. godini u kojoj se navršava važna obljetnica. Godine 1989. su u tadašnjoj državi hrvatski katolički novinari osnovali zajedničko društvo sa slovenskim kolegama. Po osamostaljenju Hrvatske, nastalo je i sadašnje društvo. Predloženo je da se ta obljetnica s naglaskom na posvješćivanje razloga osnivanja društva prije 30 godina obilježi okruglim stolom. Istaknuto je kako je u današnje vrijeme vrlo izazovna tema „Ima li senzacionalizma u katoličkim medijima“, pa je predloženo da se organizira okrugli stol i o toj temi. Spomenute su i druge tribine „Stepinac i mediji“ kao i djelovanje fra Ivona Ćuka, OFMConv. U ovoj godini Društvo planira zajedno s Hrvatskim studijima i Katoličkim bogoslovnim fakultetom obilježiti obljetnicu smrti utemeljitelja Društva i prvog predsjednika dr. fra Mirka Mataušića, OFM.

Uz proslavu Svjetskog dana društvenih komunikacija Društvo će dodijeliti nagrade i priznanja, a u planu je uz duhovne obnove i nogometni turnir humanitarnog karaktera. Predloženo je da se promisli rad s mladima i stipendiranje, te da se izvide mogućnosti mjesečnih okupljanja članova.

Ključne riječi:
katolički novinari skupština