Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana komemoracija za žrtve grobišta Pencerica

Cestica (IKA)

Na drugu nedjelju mjeseca lipnja pod pokroviteljstvom općine Cestica, 13. lipnja, održana je komemoracija u spomen na žrtve poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata poubijane u prvoj polovici mjeseca lipnja na dijelu protuoklopnog rova preostalog nakon povlačenja njemačke vojske. Misu za žrtve predvodio je vlč. dr. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK-a iz Zagreba kao izaslanik varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Ovogodišnja komemoracija započela je izvođenjem hrvatske himne, u 10.30. Nakon toga je u ime Društva nazočne je pozdravio predsjednik Franjo Talan.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen križa.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske vijenac je položila i svijeću zapalila Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektoru za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a potom je vijenac položilo i izaslanstvo općine Cestica na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem i predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom.

Vijenac kod spomen križa potom su položili lovci lovačkog društva Sv. Hubert Cestica, a nakon njih i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba. U ime Mjesnog odbora Otok Virje, obitelji stradalih i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava vijenac su položili i svijeće zapalili Boris Veselnik, Franjo Črep i Dragica Markan, a odavanju počasti bili su prisutno i župljani župe Kotoriba iz  Međimurja koji su zapalili svijeće.

Nakon prigodnih govora molitvu za žrtve predvodio je vlč. Krunoslav Novak, koji je potom, kao izaslanik varaždinskog biskupa Bože Radoša, pred kapelom predvodio misu zadušnicu i održao prigodnu propovijed. Na kraju mise vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik zahvalio je izaslaniku biskupa mons. Bože Radoša, vlč. Krunoslavu Novaku.

Svijeće su zapaljene i na grobovima žrtava, a za uspomenu je pred kapelom Darijan Vinter snimio i zajedničku fotografiju sudionika ovogodišnje komemoracije nakon čega je uslijedilo druženju u društvom domu Otok Virje.