Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana korizmena duhovna obnova u Vođincima

Vođinci (IKA)

Korizmenu duhovnu obnovu u sklopu pobožnosti „Po Mariji k Isusu“ predvodio je u župnoj crkvi u Vođincima, u četvrtak 7. ožujka 2024. gvardijan Franjevačkog samostana u Vinkovcima fra Josip Blažević, OFMConv.

Duhovni program započeo je molitvom krunice tijekom koje su vjernici imali priliku pristupiti sakramentu pomirenja. Misno slavlje predvodio je fra Josip Blažević, a suslavio župnik Ante Šiško. Po završetku misnog slavlja održano je jednosatno euharistijsko klanjanje uz molitve za ozdravljenje duše i tijela. Tijekom pobožnosti pjevao je župni zbor „Glas Srca“.

Fra Josip Blažević je u homiliji tumačeći Božju Riječ govorio o odnosu duha i tijela te istaknuo da u duhovnom svijetu nije sve dobro. Kazao je da bi vjernici trebali biti svjesni postojanja dobrih i zlih duhova čija je prisutnost u ljudskim životima neupitna. „U tom smislu važan je naš kršćanski identitet“, istaknuo je fra Josip.

„Mi smo djeca Božja i to je naš identitet. Ovo, korizmeno, vrijeme potrebno je iskoristiti i progovoriti o strategiji zloga, neprijatelja naše duše, biću koje radi na našu propast. Njegovu je strategiju važno upoznati, ali osobito je važno poznavati načine kojima će se njegov utjecaj na naš život smanjiti ili u potpunosti ukloniti“, kazao je propovjednik.

Napomenuo je, oslanjajući se na Papine riječi, Europa izgubila svoj identitet. „Ako želimo biti djeca Božja, pravi kršćani i  vjernici, moramo imati odnos s Ocem kao što ga je i Isus imao. Taj se odnos uspostavlja molitvom bez koje nema duhovnoga rasta. Molitvom jačamo svoj identitet. Najvažnijom, među svim molitvama, kojom jačamo svoj identitet, izgovarajući prve dvije riječi ‘Oče naš’ govorimo da pripadamo Bogu, govorimo Bogu:  ‘Ja sam tvoje dijete. Ja sam tvoj ljubljeni sin,  ja sam tvoja ljubljena kći.’

Đavao, međutim, ne želi da pripadamo Bogu, ne želi da se molimo i da se smatramo djecom Božjim. On pronalazi načine da nas odvrati od Boga pri čemu padamo u zamku gubljenja svog kršćanskog identiteta. Bez identiteta, čovjek je izgubljen, a s izgubljenima đavao može raditi što hoće. Pri tom djeluje na različite načine, ne bi li preuzeo vlast“, rekao je fra Josip okupljenima.

Napomenuo je da se postavlja pitanje koliko je čovjek otvoren Kristu, koliko je „spreman moliti, spreman svoje srce dati Bogu i pri tom biti dovoljno uvjeren u svoj identitet da se ne utječe raznim medijima, iscjeliteljima, vidovnjacima, vračevima koji nude lažnu nadu obećavajući iscjeljenje duše“.

„Važnost molitve Oče naš, stoga je neupitna u našem prihvaćanju kršćanskog identiteta i otklanjaju utjecaja zloga“, zaključio je propovjednik.