Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana preduskrsna duhovna obnova djelatnika u središnjim ustanovama Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

Preduskrsnu duhovnu obnovu za sve djelatnike u središnjim ustanovama Đakovačko-osječke nadbiskupije u petak 31. ožujka 2023. organizirao je vlč. Mato Gašparović, ekonom Bogoslovnog sjemeništa gdje je obnova i održana.

Voditelj preduskrsne obnove bio je vlč. dr. sc. Pavao Mikulčić, voditelj Središnjeg ureda Nadbiskupijskog pastoralnog centra i povjerenik za katoličke škole. Tema obnove bila je utemeljena na biblijskim likovima Marije i Marte.

Vlč. Gašparović na početku je najavio program obnove i pozdravio voditelja te mu prepustio riječ.

Vlč. Mikulčić je objasnio smisao duhovne obnove i njezin cilj rekavši da se njome vježba povjerenje i raste kao zajednica.

U pokorničkom bogoslužju sudionici su slušali Evanđelje o blaženstvima, a voditelj je govorio o temi grijeha koja je jako važna za vjernički život. Podsjetio je da se griješiti može mišlju, riječju, djelom i propustom te da se grijeh rađa u mislima. Naglasio je važnost češće ispovjedi i vraćanja Bogu. Pomirenjem se dobiva mir u srcu, radost i veselje. Svi djelatnici koji su željeli, imali su priliku pristupiti sakramentu pomirenja.

Središnji dio preduskrsne obnove bila je sveta misa koja je slavljena u kapelici Bogoslovnog sjemeništa. Misu je predvodio vlč. Mikulčić u zajedništvu s vlč. Gašparovićem, a s njima su za oltarom bila i četvorica đakona.

U homiliji je istaknuo kako su Židovi napali Isusa ali su mu priznali dobra djela koja je učinio. Tako je potaknuo i sudionike obnove da nikada ne odustaju od dobrih djela jer se njih ne može zanijekati.

„Dobra djela govore sama za sebe, a posebno ako su protkana ljubavlju za bližnje. Evanđelje zahtjeva od kršćanina ne samo ne činiti zlo nego ne propuštati činiti dobro. Naša je vjera naš križ, ne med i mlijeko, nego moliti za neprijatelje, opraštati, donositi mir tamo gdje živimo. Biti odvažni kršćani. Ondje gdje se zlo širi, prekinuti ga. Dopustiti si biti zahvaćeni Isusom Kristom“, zaključio je vlč. Mikulčić.

Na obnovi je sudjelovalo oko 50 osoba koje rade u središnjim nadbiskupijskim ustanovama. Obnova je završila zajedničkim ručkom u bogoslovskoj blagovaonici.