Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana prva sjednica Metropolijskog ureda Đakovačko-osječke crkvene pokrajine za zaštitu maloljetnika

Đakovo (IKA)

Prva sjednica Metropolijskog ureda Đakovačko-osječke crkvene pokrajine za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba održana je u subotu 19. prosinca.

Ured je imenovan 1. kolovoza 2020. g., a čine ga doc. dr. sc. vlč. Josip Bošnjaković, predsjednik, dr. sc. vlč. Želimir Žuljević, povjerenik Požeške biskupije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, mr. sc. vlč. Drago Marković, nadbiskupijski povjerenik za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, mr. sc. o. Sebastian Šujević, DI, s. Kaja Ljubas (Marijina sestra Čudotvorne medaljice) i mr. sc. Marina Šijaković, tajnica.

Na sjednici su izložene zadaće i ciljevi te djelatnost ureda koja je određena u Pravilniku o radu Nacionalnog povjerenstva za zaštitu djece i maloljetnika. Sudionici su iz svojih perspektiva izložili prijedloge što konkretno učiniti, ali i razmijenili iskustva što je već učinjeno na tome području. Potrebno je preventivno djelovati i senzibilizirati različite skupine unutar Crkve o važnosti zaštite maloljetnih i ranjivih osoba te usuglasiti načine dojave o mogućim slučajevima spolnog zlostavljanja, koji moraju biti transparentni i dostupni svima. Iduća sjednica je najavljena za razdoblje nakon Uskrsa.