Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana regionalna konferencija Caritasa Europa

Rim (IKA/KTA)

Umjesto u Andori, kako je dogovoreno i izglasano na prošlogodišnjoj Regionalnoj konferenciji Caritasa Europa održanoj u Rimu, u utorak 19. svibnja zbog pandemije koronavirusa diljem svijeta i u Europe održana je ovogodišnja virtualna Regionalna konferencija Caritasa Europa na kojoj su sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovaj način održavanja konferencije tjednima je pripremana, a održana je uz pomoć platforme za video i audio sastanke pod imenom „Zoom Meeting“. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici 41 nacionalnog Caritasa koji su članovi Caritasa Europe. Hrvatski Caritas predstavljala je Suzana Borko, a Caritas Bosne i Hercegovine aktualni ravnatelj mons. Tomo Knežević, izvijestio je Caritas BiH.

Konferencija je započela molitvom aktualnog predsjednika umirovljenog biskupa Genta u Belgiji mons. Luc Van Looya. Svoje pozdrave predstavnicima nacionalnih Caritasa Europe uputio je predsjednik Caritasa Internationalis sa sjedištem u Vatikanu kardinal Luis Antonio Gokim Tagle koji je i pročelnik vatikanske Kongregacije za evangelizaciju naroda. Pozdrave su izrekli predstavnici crkvenih ustanove vezanih za Caritas: tajnik vatikanskog Dikasterija promicanje cjelovitog ljudskog razvoja mons. Bruno-Maira Duffé, predsjednik povjerenstva za socijalne datosti COMECE-a i pomoćni biskup Lilla (Francuska) mons. Antoine Hérouard i generalni tajnik CCEE-a pater Martin Michalicek.

Nakon većinskog prihvaćanja dnevnog reda slijedila su razna izvješća za 2019. godinu prema rezultatima i područjima rada: predsjednika, generalne tajnice i financijsko izvješće sa svim dijelovima i prilozima koja se temelje na crkvenim i državnim zakonima i odredbama, a koje su provela nadležna tijela. Sva podnesena izvješća uz plodnu raspravu su prihvaćena. Nakon toga predstavljen je i plan za sljedeću 2021. god. koji je također prihvaćen. Sva izvješća i plan bili su opterećeni cjelokupnom situacijom i posljedicama koje je i Caritasu na svim razinama donijela prisutna pandemija koronavirusa. Svi govornici osvrnuli su se na tešku situaciju, a pogotovo na gospodarske posljedice koje će imati veliki utjecaj i na karitativni rad Caritasa u Europi i u cijelom svijetu. Brojni su ostali ili će ostati bez posla, a zahtjevi pred Caritasom samo će se povećavati.

U popodnevnom dijelu konferencije svoje mjesto dobile su teme bitne za život Caritasa Europa. Posebno mjesto na konferenciji bilo je pitanje imenovanja vanjske i unutarnje revizije za razdoblje od 2020. do 2022. god., a sve u duhu važećih dokumenata Caritasa Europa.

Bilo je i pitanje mjesta i zemlje održavanje sljedeće dvije regionalne konferencije. Sljedeća konferencija 2021. godine održat će se u Andori, jer se ove godine zbog pandemije koronavirusa nije mogla održati u toj zemlji. Za 2022. godinu kandidirali su se Caritas Engleske u Liverpoolu, Caritas Moldavije u Chisinau i Caritas Grčke u Ateni. Odlučeno je većinskim glasovima da će regionalna konferencija 2022. godine biti u svibnju u Ateni u Grčkoj.

Nakon završetka mandata predsjednika umirovljenom biskupu Genta mons. Luc Van Looyu, svoju kandidaturu za razdoblje od 2020. do 2023. godine svim članovima Caritasa Europa predstavio je aktualni predsjednik Caritasa Austrije mons. ddr. Michael Landau. Većinom glasova, nakon što se predstavio, za novog predsjednika Caritasa Europa izabran je mons. ddr. Michael Landau. Za dopredsjednicu se kandidirala dosadašnja generalna tajnica Caritasa Španjolske, supruga i majka četvero djece, Patalia Peiro Pérez s brojnim službama i ustanovama Caritasa Internationalis i Caritasa Europa, koja je većinskim glasovima dobila povjerenje. Na kraju izbora zahvalu i čestitku izrekao je dosadašnji predsjednik mons. Luc Van Looy.

Konferencija je završena u popodnevnim satima molitvom i nadom kako će i ovaj način održavanja Regionalne konferencije Caritasa Europa pomoći daljnjem rastu i izgradnji Caritasa na svim razinama i u svim zemljama Europe.

Ključne riječi:
Caritas Europa