Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Zagreb (IKA)

Sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića, održana je u ponedjeljak, 3. listopada 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured HBK.

Nakon molitve i pozdravne riječi predsjednika Povjerenstva nadbiskupa Uzinića dr. sc. Anita Dučkić Sertić, koja je od 1. rujna 2022. postala voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, predstavila je rad Centra u prethodnoj godini, planove te mogućnost suradnje s Povjerenstvom. Nakon izlaganja dr. sc. Dučkić Sertić članovi Povjerenstva imali su priliku za pitanja, a nakon toga su nastavili s predviđenim točkama dnevnog reda.

Povjerenstvo radi na prijedlozima dokumenata i obrazaca koji su potrebni u provođenju i promicanju zaštite i maloljetnika i ranjivih osoba na području HBK. Jedna od zadaća Povjerenstva je „promicati i pratiti djelatnost metropolijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, te biskupijskih povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba“ (Pravilnik o radu i ustroju Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba) stoga su predsjednici Metropolijskih ureda podijeli iskustva u proteklom razdoblju te su istaknuli koje su potrebe tih ureda.

Institut za antropologiju, Sveučilište Gregoriana u Rimu, ove je godine organizirao drugu u nizu međunarodnu konferenciju o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba „Prijava zlostavljanja. Obveze, dileme i stvarnost“ s ciljem podizanje svijesti o izazovima, dobrim praksama i strategijama koje su već dostupne kao i o postojećim mrežama i resursima. Tajnica Povjerenstva mr. sc. Marina Šijaković imala je kratko izvješće o održanoj konferenciji te članove obavijestila o idućoj koja će se održati od 19. do 22. lipnja 2023. pod nazivom „Održavanje organizacijske odgovornosti“.

Iduća sjednica Povjerenstva najavljena je za 5. prosinac 2022.