Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Prezbiterskog vijeća Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Sjednica Prezbiterskog vijeća Subotičke biskupije održana je u četvrtak 19. svibnja u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici, izvijestili su iz Subotičke biskupije.

Subotički biskup Slavko Večerin, nakon molitve u svom uvodnom govoru, osvrnuo se na stanje klera u biskupiji te istaknuo sve manji broj duhovnih zvanja. Trenutačno biskupija ima samo tri bogoslova, jednoga u Đakovu i dvojicu u Segedinu. Zbog toga je sve nazočne svećenike potaknuo na molitvu za duhovna zvanja te one koji su na župama dotatno potaknuo na molitvu u svojim zajednica na tu nakanu. Osvrnuo se na bitnija događanja u posljednje vrijeme u biskupiji, a napose istaknuo pitanje napuštenih crkava, o čemu se govorilo na nedavno održanom simpoziju u Zrenjaninu.

U središnjem dijelu sjednice razgovaralo se o promjeni datuma proslave svetoga Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije. Svi nazočni članovi Prezbiterskog vijeća podržali su prijedlog da to bude 30. lipnja, kada se slavila svetkovina svetoga Pavla prije reforme kalendara, a toga datuma 1968. je uspostavljena Subotička biskupija.

U daljnjem tijeku sjednice osobito se raspravljalo o ulozi kumova kod podjeljivanja sakramenata krštenja i potvrde. Dotaknuta su pojedina pitanja oko statusa pojedinih župa, kao i pitanje iz područja ekonomije. Biskup Večerin zahvalio je svima na sudjelovanju te susret završio molitvom za Ukrajinu, izvijestili su iz Subotičke biskupije.