Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana sjednica Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH 

Sarajevo (IKA/KTA)

Sjednica Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) održana je pod predsjedanjem mostarsko-duvanjskog biskupa, trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja i predsjednika Vijeća mons. Petra Palića u ponedjeljak 26. veljače 2024. u prostorijama Biskupske konferencije u Sarajevu, izvijestila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Sudjelovali su svi članovi Vijeća: ravnatelj Katehetskog ureda BK BiH i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda Banjolučke biskupije vlč. Marko Vidović, župnik Župe sv. Franje Asiškog u mjestu Rasno pokraj Širokog Brijega fra Stipe Biško, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Marko Šutalo, vjeroučiteljica u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču s. Mirjam Ramljak, članica Provincije Majke Divne sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog, te vjeroučitelj i voditelj prodaje Logovite d.o.o. u Mostaru Viktor Zubac.

Nakon molitve biskup Palić je uputio riječi pozdrava i zahvale za dolazak te podsjetio na dnevni red sjednice.

Nakon što je usvojen zapisnik s prošle sjednice Vijeća, vijećnici su saslušali kraće izvješće o stanju, poteškoćama i perspektivama župne kateheze na području Biskupske konferencije BiH. Konstatirano je da u svim župama, unatoč različitostima, postoji kateheza za prvopričesnike i krizmanike te je ukazano na potrebu ujednačavanja programa spomenute kateheze, a izneseni su i konkretni prijedlozi. Istaknuta je važna dimenzija župne kateheze u odgoju za pripadnost Crkvi i župno zajedništvo.

Vijećnici su razmatrali način provedbe Kurikuluma katoličkoga vjeronauka za osnovne škole i gimnazije u BiH, koji je priredio Katehetski ured Biskupske konferencije BiH u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom Hrvatske biskupske konferencije, a usvojili članovi BK BiH na svom 87. redovitom zasjedanju, održanom 13. i 14. srpnja 2023. u Banjoj Luci. Također je bilo riječi o pripremi za tiskanje novih vjeronaučnih udžbenika.

Ravnatelj Mlakić progovorio je o poteškoćama s kojima se susreće Katehetski ured BK BiH te iznio planove za buduće djelovanje od organiziranja katehetske škole i vjeronaučne olimpijade do organiziranja stručnih usavršavanja za vjeroučitelje i vjeroučiteljice te formiranja tima za provedbu kurikularne reforme. Također je upoznao vijećnike sa svojim sudjelovanjem na Susretu nacionalnih delegata europskih biskupskih konferencija za katehezu, održanom od 25. do 27. travnja 2023. u Ljubljani, izvijestila je KTA.