Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana svečana promocija CD-a „Angelusi – skladbe fra Bernardina Sokola“

Split (IKA)

Svečani koncert i promocija prvog CD mono izdanja skladbi fra Bernardina Sokola održana je, 5. ožujka, u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu.

Nakladnik toga snimljenog svjetskog prvijenca je Hrvatsko društvo dr. fra Bernardin Sokol iz Kaštel Sućurca. Cijela večer bila je zamišljena kao svojevrsni dijalog između glazbe i govora koji su se izmjenjivali.

U glazbenom dijelu moglo se čuti osam skladbi – dvije Ave Marie i šest Angelusa koje su izveli sopranistica Lidija Horvat Dunjko, tenor Emanuel Tomljenović, violina Teodora Sucala Matei, violončelo Iva Ilakovac, glasovir Mario Čopor i umjetnički voditelj mo. Josip degl’ Ivellio koji je nakon prve izvedene skladbe pozdravio sve nazočne te pozvao predsjednika udruge Podvorje Milivoja Bratinčevića da se kao suorganizator koncerta obrati publici.

Bratinčević je opisao koji su sve projekti prethodili predstavljenome te je naglasio da je fra Bernardin Sokol napisao više od 240 skladbi i bio član Družbe braće hrvatskog zmaja kao Zmaj Putaljski.

Kazao je da je kaštelanski zaljev, zaljev velikih franjevaca: fra Bernardina Sokola, fra Fulgencija Careva i fra Ivana Perana.

Nakon drugog glazbenog bloka mo. degl’ Ivellio opisao je fra Bernardina Sokola kao pobožnu dušu koja se krila ispod robusnog tijela snažnog franjevca. Ustvrdio je da sve njegove skladbe, koje su barem 30 godina ispred svoga vremena, pokazuju stalni uzlet njegove duše i ljubav prema Kristu, Crkvu, svecima, anđelima i ljudima.

„U Angelusima fra Bernardin se očituje kao gorljivi Marijin štovatelj i zauzdani molitelj Majci, a ovaj CD djelo je dostojno autorova glazbenog stvaralaštva i dug prema prešućivanom glazbeniku, zanesenom franjevcu, ali i mučeniku za Katoličku Crkvu i Domovinu fra Bernardinu Sokolu koji sada napokon leti“, istaknuo je mo. degl’ Ivellio. Također je pozvao nazočne da kupe CD i tako pomognu da on zaživi, te da tako podupru i sljedeće projekte.