Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana završna evaluacija pilot-projekta zbrinjavanja Ukrajinaca u Hrvatskoj putem Caritasove mreže

Zagreb (IKA)

Dvodnevna radionica završetka pilot projekta zbrinjavanja Ukrajinaca koji su zbog rata i progona zaštitu potražili u Republici Hrvatskoj održana je u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 23. i 24. ožujka.

Predstavnici razvojne i humanitarne organizacije „Catholic Relief Services“ (CRS), Konferencije katoličkih biskupa Sjedninjenih Američkih država (Kevin Raabe, Amna Hodžić, Mira Mehmedović i Davor Đaković) susreli su se s predstavnicma deset nad/biskupijskih Caritasa koji su se uključili u pomoć Ukrajinicma u Hrvatskoj.

Na radionici je sudjelovalo petnaest prestavnika Caritasa koji su izravno uključeni u pružanje pomoći za oko 3.000 osoba koje su bile obuhvaćene financijskom pomoći za hranu, smještaj, učenje hrvatskog jezika, integracijske aktivnosti za djecu i mlade, obrazovne i zdravstvene potrebe te posredovanje u zapošljavanju. Pilot projekt vrijedan 670.000 USD pokriva sva nadbiskupijska središta (Zagreb, Rijeka, Split, Zadar, Đakovo-Osijek) i pet biskupija (Varaždin, Sisak, Krk, Šibenik, Dubrovnik). Najveći broj korisnika čine žene s malodobnom djecom (oko 80%) i starije osobe sa zdravstvenim teškoćama (oko 15%). Po prvi puta, zahvaljujući suradnji s Aircsh-om, jedna ranjiva korisnička skupina prima pomoć putem Mastercard prepaid kartica – 600 ukrajinskih obitelji.

Predstavnici nad/biskupijskih Caritasa izrazili su zadovoljstvo pruženom financijskom i tehničkom podrškom partnerima i donatorima CRS-a te zahvalili za koordinaciju i podršu Hrvatskom Caritasu.

Na radionici je potvrđeno da će se u sljedećim tjednima na temelju naučenih lekcija, iskustava i procjene potreba za daljnju integraciju Ukrajinaca izraditi novi projekt u trajanju od dvanaest mjeseci koje je CRS spreman poduprijeti.