Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano finalno natjecanje HKR-ove emisije “Pametna pitanja za pametne glave”

Zagreb (IKA)

U napetom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave”, održanom u petak 14. lipnja uživo s natjecateljima glasom i stasom u studiju HKR-a, osnovna škola Rude iz Ruda – Golupčići pobijedila je u pripetavanju, s jednim bodom prednosti, osnovnu školu Zdenka Turkovića iz Kutjeva - Ovčice.

Na kraju natjecanja, koje je bilo neizvjesno do samog kraja jer su se bodovi osvajali i gubili, rezultat je bio izjednačen 17:17. Konačno za jedan je bod u pripetavanju povela i time pobijedila ekipa iz Ruda. Uživo glasom i stasom u studiju HKR–a finalisti Fran Domović, Jakov Župančić i Patrik Fresl te Lana Nikolić, Ines Hurtiš i Laura Pastierik dokazali su da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom, Katekizmom i updateom Ispovijedi se, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Nagrade su natjecateljima, u prostorima Hrvatske katoličke mreže, uručili ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina i glavni urednik Siniša Kovačić. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Milorad Bandalo iz Kutjeva i Branka Oslaković iz Ruda koji su istaknuli vrijednost međusobnog upoznavanja i mogućnost uzajamnog posjećivanja natjecateljskih ekipa iz različitih osnovnih škola. Tijekom natjecanja podrška natjecateljima ekipe iz Ruda bio je Leon Tanković. Druženje s finalistima nastavljeno je i u poslijepodnevnim satima u restoranu Marijino zvono.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija, namijenjena osnovcima koju HKR emitira još od 2001. godine s ciljem povezivanja učenika i učitelja iz različitih dijelova Hrvatske. Ekipe, sastavljene od po tri učenika šestih razreda, tijekom natjecanja, u nekoliko krugova, pokazuju snalažljivost, brzinu i iznimno poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije čak i matematike. Posebnost natjecanja je u tome da nitko od sudionika ne ostaje bez nagrade. Vrijednim knjigama, koje malim natjecateljima pomažu u rastu u vjeri, uvijek je nagrađena ekipa koja je u natjecanju slabija, dok je onima uspješnijima nagrada plasiranje u sljedeći krug natjecanja.

Ove školske godine, u emisiji su se telefonom natjecale 22 ekipe iz svih krajeva Hrvatske: od Draškovca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Vukovara na istoku do Bregane na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio Katolički školski centar iz Travnika.