Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano predavanje na daljinu „Kako ojačati samosvijest tinejdžera“

Đakovo (IKA)

Četvrti ciklus Obiteljskih četvrtaka, koje organiziraju Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Institut za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. i Povjerenstvo za brak i obitelj osječkih dekanata, započeo je u četvrtak 22. rujna s predavanjem na daljinu pod nazivom „Kako ojačati samosvijest tinejdžera“.

Predavanje je održala Dušanka Kosanović, psihologinja i psihoterapeutkinja, voditeljica Familylaba Hrvatska.

Sve češće smo svjedoci da mladi u našem društvu, a i u ostalim dijelovima Europe teško pronalaze način postojanja u ovom svijetu, te sve češće koriste destruktivna ponašanja prema sebi i drugima, istaknula je izlagačica. Odgovornost za to imaju i roditelji koji naglašavaju važnost školskih uspjeha i postignuća, bez izgradnje samosvijesti, odnosno toga da se osjećaju dobro sami sa sobom, da nauče tko su, kako su i kako si mogu pomoći u situacijama kada su emocionalno preplavljeni.

Predavačica je istaknula različitost pojmova samopouzdanja i samosvijesti. Samopouzdanje znači da je osoba dobra u nekoj vještini i postiže pri tom dobre rezultate, kao primjerice školski uspjeh, sportska postignuća i sl. Samosvijest pak uključuje poznavati sebe iznutra i izvana, znati pružiti podršku samome sebi i preuzimati odgovornost za ono što jesam i što činim. Samosvijest je puno bitnija, nego izvrsnost. Jer mi možemo imati dobro samopouzdano dijete, ali sa malo samosvijesti. Bitnije je da djeca znaju prepoznati što ih povrijedi, ali i prepoznati potrebu koja se krije iza toga u tom trenutku, da si znaju pomoći. Stoga je samosvijest važna odrednica mentalnog zdravlja, a to dolazi najviše do izražaja u tinejdžerskim godinama, zaključila je predavačica.