Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano zimsko hodočašće na Svetu Geru

Sošice (IKA)

Zimsko hodočašće na najviši vrh Žumberka Svetu Geru tj. Svetog Iliju održano je kao inače, na posljednju nedjelju u siječnju, 29. siječnja 2023., pod geslom „Za istinsko obraćenje vladara ovoga mračnoga svijeta“.

Misu je u zajedništvu sa stotinjak hodočasnika predslavio župnik u Stojdragi i Grabru stavrofor Milan Vranešić, a suslavio je župnik u Radatovićima, Kašti i Metliki u Sloveniji o. Ivan Skalivski.

Prave zimske vremenske prilike i snježni pokrivač viši od jednog metra nisu pokolebali planinare hodočasnike s obje strane granice da se okupe u kapeli sv. Ilije.

„U dosadašnjih 29 godina da organiziramo ovo planinarsko hodočašće još nije bilo toliko snijega, ali ni radosti vas vjernika, planinara i ljubitelja prirode koji u nepreglednoj koloni dolazite iz Sošica. Danas vi propovijedate na ovoj misi“, istaknuo je na početku o. Vranešić. „Svojim dolaskom ovdje vi najbolje propovijedate i svjedočite vjeru“, dodao je.

Isto tako je zahvalio „političarima koji su konačno shvatili da nam ne trebaju granice koje razdvajaju nego spajaju i da je Schengen pao“.

Također je pojasnio da je ovogodišnje geslo izabrano zbog ogromne ekonomske krize, kao i ratnih razaranja u Ukrajini.

Kao vjernici bismo se morali pitati tko stoji iza svega toga u današnjem svijetu i što nas onda pogađa? Ove događaje promatrajmo biblijski u razlikovanju dobra i zla počevši od Eve i Adama i njihova izbacivanja iz raja. Zaboravljamo na osam blaženstava koje je Isus izrekao na Gori, pri čemu su za nas danas posebno važna: „Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ te „Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ – poručio je predslavitelj.

Zaključio je molitvom da se vladari današnjeg svijeta obrate, baš kao kada se prije 29 godina molilo za mir u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pjevanje su predvodili članovi Bratovštine sv. Bernarda iz Samobora.

Po završetku mise, hodočasnici su obišli oltar, a mogli su nabaviti i ponijeti novi primjerak Žumberačkog krijesa.