Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulin proslavio župnu svetkovinu i Dan grada

Ogulin (IKA)

Svetkovina Uzvišenja Svetoga Križa, naslovnika župe u središtu Ogulina, na koju se slavi i Dan grada, svečano je proslavljena misom u utorak 14. rujna 2021. koju je predslavio župnik Župe sv. Jurja i senjski dekan te kanonik Senjskog kaptola preč. Silvijo Milin.

Svečanost je započela ophodom središtem grada te kroz Park kralja Tomislava, u kojem su sudjelovali brojni župljani, hodočasnici i udruge sa svojim stjegovima.

„Pozvani smo činiti sve drugačije i novo, ima smisla trošiti se časteći Isusov križ usmjereni smo pogledom na treći dan i Golgotu. Iskrena molitva danas treba biti: ‚Oče, pomozi nam mi to hoćemo‘“, istaknuo je na početku homilije preč. Milin.

Upitao je što je to ustvari križ. – To je sve ono što je teško spojeno s ostvarenjem dobra, za što je potrebno puno samoprijegora i izgaranja. Isusa je ljubav koštala života, a nakon njegova uskrsnuća križ ostaje nerazdvojan od Spasitelja. Krist se ponizi iz ljubavi i Bog ga uzvisi, a nama je danas posadašnjiti Isusovu Golgotu. Susret na križu jedini je ključ rješenja za čovjekovo spasenje. Dvije osnovne sastavnice križa su riječi „hvala i oprosti“. Ako ne umrete zbog križa, ne idete za mnom, poručio je preč. Silvijo Milin.

Misu su suslavila 17 svećenika: domaći župnik Nikola Prša, generalni vikar Biskupije mons. Marinko Miličević, ogulinski dekan i župnik Josipdola Željko Blagus, župnik Senja i profesor na Teologiji u Rijeci Richard Pavlić, profesor na Teologiji u Rijeci i župnik Kostrene Ivan Stošić, župnik Malog Lošinja Robert Zubović, župnik Martinščice na Cresu fra Tomislav Kero, župnik Cetingrada Ivica Tolla, sužupnik Udbine Ante Luketić, predvoditelj trodnevne duhovne priprave – župnik Cvitovića i Lađevca Šimo Božić te svećenici Ogulinskog dekanata.

Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.

Na misi je bio i ogulinski gradonačelnik sa svojim suradnicima.

Nakon mise, puk i svećenici zadržali su se u druženju ispred crkve uz okrjepu koju su pripremili župljani.