Budi dio naše mreže
Izbornik

Ogulinski lovci proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Huberta

Ogulin (IKA)

Ogulinski lovci tradicionalno su i svečano 24. put proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Huberta svečanom misom.

Misno slavlje održano je u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu a okupilo se više od stotinu lovaca iz osam lovačkih udruga. Osim članova najbrojnije lovačke udruge u Karlovačkoj županiji LD Kleka iz Ogulina, misi su nazočili lovci iz Oštarija LD Jelen-Mala Kapela, LD Srnjak iz Zagorja Ogulinskog, LD Kuna iz Drežnice, LD Kuna iz Saborskog, LD Srnjak iz Tounja, LD Vepar iz Ogulina i LD Kunić.

Misu je predslavio župnik župe sv. Križa Josip Štefančić u suslavlju čuvara svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija i fra Petra Grubišića, župnika župe bl. A. Stepinca koji je propovijedao.

Sv. Hubert je na Veliki petak ugledao plamteći križ između jelenjih rogova što mu je promijenilo život, te je postao zagovornik onih koji u Božjoj prirodi prepoznaju božju blizinu, napomenuo je na početku vlč. Štefančić. Propovjednik fra Petar Grubišić je ukratko podsjetio na životopis sv. Huberta koji je živio na prijelazu iz 7. u 8. stoljeće a uz čiji se život veže puno legendi koje je ponekad teško razlikovati od istine. Rano je izgubio ženu te je izlaz iz tuge tražio u prirodi. Vremenom je postao lovac na ljudske duše kao i biskup u Liegeu. Primjer je to i za sve nas da nas iskreni susret s Kristom kojeg je doživio sv. Hubert baš kao i carinik Zakej u nedjeljnom čitanju, može učiniti poniznijim i jednostavnijim. Za to se treba Kristu otvoriti, jer je on sposoban čovjeka promijeniti. Propovjednik je na kraju poručio lovcima neka im ne izmakne najbolji plijen, a to je Kraljevstvo božje. Isto se zapitao je li uputno ići nedjeljom u lov na Dan Gospodnji.

Predsjedatelj misnog slavlja vlč. Štefančić poručio je na kraju lovcima da su prvenstveno ljudi, kršćani i vjernici te da u svojim aktivnostima budu etični a da nedjeljom slave Gospodina i u prirodi uz primjer i zagovor sv. Huberta.

Nakon misnog slavlja održano je zajedničko druženje lovaca u Domu željezničara.

Ključne riječi:
lovci Ogulin sv. Hubert