Budi dio naše mreže
Izbornik

Online generalno zasjedanje CIM-a

Đakovo (IKA)

Generalno zasjedanje Međunarodnoga saveza za pastoral ministranta (CIM), planirano od 1. do 4. ožujka u Splitu održano je ipak virtualno 3. ožujka. Među sudionicima bio je i član predsjedništva iz Hrvatske vlč. Josip Ivešić.

Od oko šezdesetak članova CIM-a, online je sudjelovalo njih 44 iz više od deset država. Sjednica je simultano prevođena na njemački, mađarski i francuski jezik.

Sjednici je predsjedao predsjednik CIM-a kardinal Jean Claude Hollerich, a uvodne riječi i pozdrav sudionicima uputio je generalni tajnik Alexandar Böthe. Zatim su se kratkim pozdravom obratili i svi članovi predsjedništva Međunarodnog saveza ministranta. Vlč. Ivešić izrazio je svoju žalost da se generalno zasjedanje nije održalo „u živo“ u Splitu, kako je bilo planirano, ali i nadu da će Hrvatska biti domaćin susretu 2023. godine.

Teme zasjedanja bile su: Svjetski euharistijski kongres u Budimpešti u rujnu ove godine (koji se trebao održati prošle godine). Planira se da na kongresu, u svečanoj liturgiji i procesiji s Presvetim, sudjeluje po pet ministranata iz svake države. Na taj način bi se pokazala i na simboličan način izrazila univerzalnost i raznolikost Crkve. Predstavljeno je i hodočašće – festival starijih ministranata, koji se planira održati u Fatimi u Portugalu od 25. do 28. kolovoza 2022. To bi na svojevrstan način bio uvod u Svjetski susret mladih koji je u planu 2023. u Lisabonu. I na susretu mladih CIM želi biti nezaobilazan „partner“. Kardinal Hollerich je upoznao sve članove s napretkom crkvene registracije Međunarodnog saveza ministranta te da je o tome osobno razgovarao i s papom Franjom. Ponovno je najavljeno da je iduće međunarodno hodočašće ministranta u Rim planirano za 2024. godinu.

Na kraju zasjedanja spomenuto je kako je zajedanje CIM-a planirano za ožujak iduće godine u Luxembourgu, a u ožujku 2023. u Hrvatskoj. Prije ovoga zajedničkog zasjedanja, predsjedništvo CIM-a sastalo se online već dva puta (u listopadu prošle godine i siječnju ove godine). Predsjedništvo se planira i u ovoj godini susresti u srpnju i listopadu, još se ne zna hoće li to biti online, ovisno o stanju pandemije u svijetu. Generalno zasjedanje CIM-a završilo je kratkom molitvom i blagoslovom kardinala Hollericha.