Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći - „osmi“ u veljači proslavljen je u utorak 8. veljače u istoimenom svetištu u Slavonskom Brodu.

Središnje hodočasničko slavlje predvodio župnik Župe Dobroga Pastira u Đakovu vlč. Josip Ivešić, a pjevanje je predvodio zbor njegove župe.

Na početku homilije vlč. Ivešić posvjestio je kako je uz tjelesno jako važno i duhovno zdravlje jer je čovjek i tjelesno i duhovno biće koje čezne za blizinom i ljubavlju te potkrijepio to s nekoliko osobnih susreta s vjernicima.

Aktualizirajući evanđelje koje donosi susret Marije i Elizabete ustvrdio je da Marija i danas, kao i onda Elizabeti, hiti u susret svakom čovjeku koji joj se utječe i moli pomoć, samo je potrebno otvoriti joj svoje srce i vjerovati. „Marija dolazeći k Elizabeti donosi mir, donosi Boga Isusa Krista, koji je uzrok radosti Ivana Krstitelja kojega nosi Elizabeta u svojoj utrobi. Pri tom susretu Elizabeta se napunila Duha Svetoga. Susret s Marijom donosi promjene u čovjekov život. Ona donosi radost, mir, donosi Boga. Potrebno je otvoriti se tom susretu kako bi Duh Sveti mogao djelovati i u našem životu“, rekao je uz ostalo vlč. Ivešić

Posvjestivši kako se taj osmi hodočasnički dan proslavlja u devetnici Gospi Lurdskoj, koja je zdravlje bolesnih, naglasio kako smo kao kršćani na poseban način pozvani moliti uz naše potrebe i za bolesnike, liječnike i medicinsko osoblje. Vjernike je zamolio da mole zagovor Gospe Brze Pomoći da Isus ovaj svijet ozdravi od zla i grijeha te bude zdravije i bolje mjesto za dostajan život svakoga čovjeka.

Ostala četiri misna slavlja predvodili su profesor na đakovačkom KBF-u dr. Ilija Dogan, župni vikar Marko Obradović, župnik Župe Imena Marijina u Svilaju vlč. Ivica Tušek i župnik i dekan Župe Bezgrešnog Srca Marijina u Valpovu preč. Zvonko Mrak.

Brojni su hodočasnici uz poštivanje epidemioloških mjera sudjelovali na svih pet misnih slavlja, a vjernicima su tijekom dana za ispovijed svećenici bili na raspolaganju. Prije svake mise bila je marijanska pobožnost Gospi Brze Pomoći.